Johanna Svensson (S) Falköping
Johanna Svensson (S) är tillförordnad ordförande i barn-och utbildningsnämnden och hon är bekymrad över situationen. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Så ska Falköping vända sjunkande skolresultaten

"Man kan aldrig, aldrig vara nöjd med detta resultat"
1:31 min

Nu tar Falköpings kommun krafttag för att förbättra den kommunala skolan. Skolinspektioner riktar nämligen hård kritik mot att kunskapsresultaten sjunker år för år.

- När vi har drygt 24 procent av våra elever som inte klarar måluppfyllelsen så kan man aldrig, aldrig vara nöjd. Det här måste vi verkligen vända, säger Johanna Svensson (S), tillförordnad ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Skolinspektionen har granskat alla kommunala skolor i Falköping under hösten och de är helt på det klara med att politikerna och förvaltningen måste skärpa sig. I sexan når var fjärde elev inte upp till kraven, i nian klarar sig inte ens var tredje.

Johanna Svensson i barn-och utbildningsnämnden håller med om att det är för dåligt. Men det var ingen överraskning hur det låg till.

- De här signalerna fick vi tidigt i våras och därför har vi satt in en del resurser och åtgärder, säger hon.

Bland annat har man förstärkt nämndens budget för nästa år, infört ett förskole-och ett skolteam som ska fånga upp barnen i tidig ålder, och dessutom har man anställt så kallade elevvårdskonsulter som ska avlasta lärarna och hjälpa till att skapa ett större lugn i klassrummen.

- Sedan har vi tagit beslut om att vi ska se över vår skolorganisation. Det handlar om ifall vi jobbar effektivt och förebyggande. Men vi kan inte ändra detta så snabbt, det kommer vi jobba med under hela året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".