Anders gör snötäcket på berget

"Förhoppningsvis kan det bli åkning före jul"
7:25 min

Det är kallt så det nyper lite i näsa och kind. Men snön lyser med sin frånvaro. Frågan är när skidspåren är redo att tas i bruk på Billingen i Skövde...

Än så länge är det inte tillräckligt kallt för att snökanonerna ska kunna omvandla vatten till varaktig konstsnö, berättar Anders Karlsson som är verksamhetsledare på Billingens fritidsområde.

– Vi har provkört anläggningen så allting funkar som det ska, så lite snö har det blivit. Men det är lite för dåligt med minusgrader än så länge.  

För att göra snö vill Anders Karlsson ha 2-3 minusgrader. Men han hoppas hellre på 5-10 minus, för då kan snökanonerna köras för fullt och göra obegränsat med snö.

Och konstsnön behövs till både skidspår och till slalombacke på berget. 

– Som mest kan vi köra ut 3000-4000 kubikmeter snö per dygn. I stora drag kanske vi kommer att behöva 15 000-20 000 kubikmeter för att snölägga hela konstsnöbädden, som är cirka fyra kilometer. Vi brukar lägga ut ett lager på 40 centimeter konstsnö och det motsvarar minst en meter natursnö. Då håller det hela säsongen.

Nu håller Anders Karlsson och hans medarbetare på Billingens fritidsområde tummarna för att det ska bli riktigt kallt, så de kan skrida till verket på allvar. Då ska de tillverka och köra ut snö både dag och natt för att få spår och skidbacke i ordning.

– Det är inte så lätt att lova någonting, men förhoppningsvis så kan det bli åkning i skidspåren före jul. Så det får gärna bli kallt redan i morgon!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".