Skaraborgsk tjej vittnar i landets största groominghärva

2:36 min

I dag kommer en ung tjej från Skaraborg kliva in i rättssalen på Solna tingsrätt för att med egna ord beskriva hur hon utsattes för sexuella övergrepp över internet. 

Under den pågående utredningen mot den misstänkte nätpedofilen, en 28-åring från Husby i Stockholm, kunde polisen spåra kontakter som skett via mannens dator. Ett spår ledde till tjejen från Skaraborg. I dag ska hon för första gången möta den misstänkte gärningsmannen öga mot öga i rättssalen. Hon är det andra skaraborgska brottsoffret som ingår i utredningen.

När hon kontaktades via nätet på en sajt som heter Bilddagboken för snart två år sedan så använde 28-åringen en falsk profilbild och falskt namn enligt åklagaren. Han övertalade henne att visa sig i BH, och efter det kom hoten om att sprida bilden på porrsidor om hon inte ville visa mer.

Hoten från den okände personen drev flickan till att visa upp sig naken och utföra förnedrande sexuella handlingar framför sin webkamera på skype. Brotten mannen misstänks för i det här fallet är grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt sexuellt tvång.

Den här tjejen är långt ifrån ensam. Sedan rättegången inleddes i mitten av oktober har närmare 20 av de nästan 70 drabbade flickorna hörts. Kammaråklagaren Emelie Källfelt beskriver pressen på flickorna så här:
– De bryter ihop på ett eller annat sätt, samtidigt är jag imponerad av den styrka de visar när de ändå väljer att komma dit och lämna sin berättelse. Det är en förhoppning att de förstår att de är ett offer och inte skyldiga eller har den skam som många känner, säger åklagaren.

Den åtalade 28-åringen har inte verkat berörd av flickornas vittnesmål i rättssalen enligt åklagaren. Han står fast vid att han är oskyldig.

- Nej, han reagerar inte alls. Han är snarare likgiltig, säger Källfelt.

Under rättegången har mannen dessutom kommit med nya uppgifter kring sin oskuld, uppgifter som polisen inte kunnat utreda vidare.

- Skillnaden från förundersökningen är att han numera påstår sig veta vem som ligger bakom brotten men han vill inte säga till oss vad personen heter.

Men han riskerar ju ändå ett flerårigt fängelsestraff?

- Vi försöker påpeka detta men för honom men det är någon sorts hotbild även om han inte kan precisera vad den består i, säger kammaråklagaren och fortsätter:
– Det blir upp till tingsrätten att värdera sanningshalten och trovärdigheten i den uppgiften.

Rättegången beräknas vara avslutad i mitten av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista