Hund bet äldre kvinna blodig

När hemvården kom till bostaden låg den äldre kvinnan i en blodpöl på govet. Hennes egen hund hade tuggat ett stort sår i hennes ben.

Exakt vad som hände hemma hos Mariestadskvinnan en natt i november är till stora delar ett mysterium. Men i kommunens Lex Sarah-anmälan av händelsen beskrivs hunden som snäll och tillgiven. Den ska också ha varit allt för kvinnan. "Det är hunden som XX levt för", skriver kommunen i anmälan.

Där framgår också att hemvårdens personal som vanligt kom till bostaden vid halv åtta-tiden på morgonen och hittade kvinnan liggande på sovrumsgolvet. Hon hade ett stort sår på vänster ben och det fanns mycket blod på golvet. "XX är mycket påverkad, svettas och är darrig. Troligen är hon på väg in i chock", står att läsa i anmälan.

Hemvården har slagit fast att när deras personal lämnade bostaden föregående kväll var allting som vanligt. Kvinnans rollator stod då vid sängen, men på morgonen stod den i hallen vilket tyder på att kvinnan varit uppe och gått på natten. Sedan har något hänt som gjort att hon inte kunnat ta sig tillbaka till sängen.

"Med tanke på att det var en mycket liten hund så torde XX ha drabbats av något som gjorde att hon förlorade medvetandet. Annars borde hon ha kunnat fösa undan hunden eller larmat på hjälp. Någon slutsats varför hunden bitit blir bara spekulationer varför jag avstår den frågeställningen", skriver kommunens handläggare.

Kvinnan själv har berättat att hon inte minns något av händelsen, men tror att hon stigit upp och sedan svimmat. I så fall skulle hunden alltså ha börjat äta av kvinnan när hon blivit liggande. Hunden har avlivats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".