Ekologiskt frukt
1 av 2
Ekologiskt frukt. Foto: Sveriges Radio
Annika Gustafsson och Maria Ingvarsson som startat föräldraföreningen föräldraförening för giftfri mat i skolan. Foto: Torbjörn Borg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Annika Gustafsson och Maria Ingvarsson som startat föräldraföreningen föräldraförening för giftfri mat i skolan. Foto: Torbjörn Borg / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Ny föräldraförening vill ha giftfri mat i skolan

"Jag började skänka ekologisk frukt till förskolan"
6:19 min

Nu har hon också tillsammans med hälsocoachen Maria Ingvarsson från Skövde, startat en föräldraförening för giftfri mat i skolan.

Annika Gustafsson från Timmersdala tycker att det serveras för lite ekologisk mat i skolorna. Varje vecka köper hon därför en korg med ekologisk frukt som hon skänker till förskolan där hennes barn går.

– Jag har alltid varit intresserad av ekologisk mat, vad det har för positiva effekter på kroppen och att det är speciellt viktigt för barn.

 Annika Gustafsson tycker det är viktigt att barnen får ekologisk mat eftersom de är extra känsliga för skadliga ämnen som kan finnas i livsmedel. 

– Jag har skickat in ansökningar om helfeta produkter och ekologisk mat för mina barn, jag tycker inte att de ska behöva dricka lättmjölk eller äta margarin i skolan. 

Men hon fick avslag på sina ansökningar och det var då hon tog tag i problemet på egen hand.

– Jag började skänka ekologisk frukt. 

Hur reagerade förskolan när du kom med korgen?

– De tyckte att det var ett bra initiativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".