En man röstar i ett bås. Foto: Jonas Partheen / Sveriges Radio
Nu får kommunerna bygga vallokaler igen. Foto: Jonas Partheen / Sveriges Radio

Extra valet lägger extra arbete på kommunerna

Valnämnd "vi har en väl intrimmad organisation"
1:41 min

Det kommande extra valet den 22 mars gör att kommunernas valnämnder sätts i oväntat arbete. Flera kommuner vet inte ens vilka som kommer sitta i nämnden. Men i Skövde är första mötet redan inbokat.

– Vi har bokat in ett möte med den nya valnämnden den 21 januari. Det är framförallt beslut om vilka valdistrikten är och vilka vallokalerna ska vara, säger Benny Larsson, sekreterare i Skövdes valnämnd.

Mandatet för Skövdes och alla andra kommuners valnämnder går ut vid årsskiftet. I Skövde är det klart vilka som tar över arbetet, men i många kommuner väljs de först i mitten av december. Men eftersom regeringen kan besluta om extra val först 29 december ska osäkerheten om vem som sitter i nämnden inte vara några större problem, enligt flera kommuner P4 Skaraborg pratat med.

Däremot måste arbetet därefter rivstarta.

Förutom vallokaler och valdistrikt ska man se till att det finns utbildade röstmottagare, och att allt valmaterial finns på rätt plats. Men det ska man lösa.

– Vi har en väl intrimmad organisation sedan valen i år. Förtidsröstningen är kortare - bara tio dagar jämfört med vanliga fall 18 dagar, säger Benny Larsson, sekreterare i Skövdes valnämnd.

Är det enklare att genomföra extra val bara ett halv år efter ordinarie val jämfört med två år efter?

– Jag tror det är så. Hade det gått ett antal år hade vi varit mer ringrostiga.

Men trots att det var val nyligen behöver kunskaperna fräschas upp.

– Vi kommer ha någon sorts utbildning, men kortare tid än förut. De som kommer in som nya röstmottagare får vi också utbilda, men det ska vi klara av, säger Benny Larsson, sekreterare i Skövdes valnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".