Mamman lättad efter skolans besked. Foto: Emelie Lindholm/SR
Mamman lättad efter skolans besked. Foto: Emelie Lindholm/SR

Mamman: Tragiskt att det krävs massmedier för att bli hörd

"Vår dotter blev överlycklig"
1:34 min

Föräldrarna till åttaåriga Patricia kan andas ut. Vid ett möte tidigare i veckan stod det klart att skolan nu går flickans behov till mötes.

Föräldrarna känner sig lättade men flickans mamma är kritisk till att det dröjde såpass länge:

– Jag tycker det är tragiskt att man inte tar föräldrarna på allvar, att det krävs myndigheter eller massmedier. Men jag är jätteglad för att vi äntligen fått gehör, säger hon.

Deras dotter är högfungerande autist. Det betyder att hon har lätt för sig i skolan, men då krävs bland annat lugn och ro och tydliga strukturer.

Eftersom det inte funkade när hon började andra klass blev hon snabbt så sönderstressad att hon inte klarade av att gå i skolan. Patricias föräldrar anser att rektorn på Skövdeskolan vägrade lyssna på vad de hade att säga.

Inte förrän i måndags hände något. Dels fick skolan tydliga besked från barnpsykolog om flickans behov, men måndagen var också den dag då P4 Skaraborg berättade om Patricia.

Hennes mamma tycker det är bedrövligt att föräldrar i en redan pressad situation ska behöva använda sig av massmedier för att bli hörda:

– Man har så fullt upp i den situation man befinner sig i, så man ska inte behöva strida på det här viset.

Nu får deras dotter en gradvis återgång till skolan, i en atmosfär som gör att hon kan fungera, och hennes föräldrar känner stor lättnad:

– Hon blev överlycklig, det var sådan lättnad. Hon efterfrågar redan mer undervisningstid, berättar mamman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".