Hanna Wigh, SD
Hanna Wigh (SD) föreslår gratis medicin i regionen men röstar nej till det i riksdagen. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Dubbla budskap från SD om gratis medicin till barn

Heikki Klaavuniemi (SD): Jag ämnar driva frågan i mitt parlament
1:12 min

I regionen föreslår Sverigedemokraterna att barn ska få gratis medicin, eftersom kostnaden kan göra att familjer inte köper den medicin barnen ska ha. Men i riksdagen röstade Sverigedemokraterna emot just det när man valde att stödja Alliansens budget i onsdags.

Det är Hanna Wigh (SD) som skrivit förslaget att Västra Götalandsregionen ska göra medicin för barn helt gratis.

Som det är idag får föräldrarna betala medicin upp till högkostnadsskyddet på 2200 kronor. Men det är en kostnad som gör att en del föräldrar avstår från att köpa medicin och därför riskerar barnet att bli mer sjukt, enligt Hanna Wigh.

Gratis medicin till barn var också ett förslag som den rödgröna regeringen hade i sin budget som riksdagen röstade om i onsdags. Men då röstade Hanna Wigh nej till förslaget.

Vi har under flera dagar sökt Hanna Wigh, men hon har inte svarat. Däremot svarar hennes partikollega i regionstyrelsen, Heikki Klaavuniemi. Men han vill inte jämföra förslag i riksdagen och regionen.

– Jag vill inte att det hela tiden ställs mot riksdagens budget, utan nu pratar vi det parlament där jag är invald. Jag ämnar driva frågan i mitt parlament, säger Heikki Klaavuniemi (SD), ledamot i regionstyrelsen.


Kan du förstå att människor tycker det är konstigt att ni i regionen säger "vi vill ha gratis medicin", men i riksdagen säger nej till förslaget?


– Vi har inte sagt nej till regeringens budget bara för att det förslaget fanns, utan det var av andra skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".