Fredrik Nordström vid en talarstol. Foto: Lars-Uno Olausson
1 av 2
Socialdemokraten Fredrik Nordström saknar den rödgröna budgeten. Foto: Lars-Uno Olausson
Kommunalrådet i Grästorp Kent Larsson (M). Foto: Sten Lillieström P4 Skaraborg
2 av 2
Kent Larsson (M) kommunalråd i Grästorp. Foto: Sten Lillieström P4 Skaraborg

Regeringskris skapar nya förutsättningar i kommunerna

Bara några veckor före det nya året får kommunerna tänka om. Det nedröstade budgetförslaget gör att kommunerna nu kan glömma en del av de satsningar som S och MP ville genomföra inom skola och vård.

När kommunerna antog sina budgetar i slutet av november var det nog inte många som räknade in den rödgröna budgeten, som ju var ett förslag som redan på förhand hade en osäker framtid.

Nu när det är alliansens budget som gäller 2015 betyder det alltså ingen dramatik. Det är inga pengar som "försvinner", däremot uteblir satsningar som de rödgröna ville göra. Exempelvis inom vård och förskola.

– Det känns tråkigt. Kommunerna behöver mer pengar, vi var på väg att växla upp, men nu blir det stopp för den utvecklingen, konstaterar Fredrik Nordström.

Han är socialdemokratiskt kommunalråd i Skara och att han saknar den rödgröna budgeten är därför inte så konstigt.

– Men oavsett vilken regering som styr, så är väl alla kommunpolitiker intresserade av mer pengar till verksamheten. Behovet är stort, tycker Nordström.

Men moderata kommunalrådet Kent Larsson frän Grästorp håller inte med. Även han håller partilinjen, och anser den rödgröna satsningen vara kortsiktig och inget som gynnar kommunerna på sikt.

– I förlängningen blir det bara ökat bidragsberoende och höjda skatter. Jag anser att alliansens budget är bättre för kommunerna.

Är det valrörelsen som har örjat redan?

– ja, den är igång. Så är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".