Gregoris klass och namnunderskrifterna som de har samlat in
Protesterar. Klass 9C på Tunaholmsskolan i Mariestad vill ha kvar Gregori (längst till höger) i sin klass. Nu kämpar de för att stoppa utvisningen. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg

De vill inte förlora sin klasskompis

"Jag kan inte fatta det"
1:31 min

Snart kan en stol bli tom i klass 9C på Tunaholmsskolan i Mariestad. Men nu protesterar klasskompisarna mot beslutet att utvisa 16-årige Gregori Arutyunyan hans familj efter åtta år i Sverige.

Vi har tidigare berättat om fyrabarnsfamiljen Arutyunyan som efter mer än åtta år i Sverige ska utvisas till Ryssland. 16-årige sonen Gregori går i klass 9C på Tunaholmsskolan. I sjunde klass går också hans lillasyster, och de övriga eleverna på skolan vill inte förlora sina vänner.

Nu har eleverna i Gregoris klass samlat in namnunderskrifter och skapat en Facebooksida för att försöka behålla familjen i Mariestad. Det talas också om demonstration någon gång under helgen.

Det är mycket känslor när klasskompisarna berättar om sina reaktioner på att familjen ska utvisas i början av nästa vecka.

– Det är så himla sjukt. De har bott här så länge, och jag kan inte fatta det, säger Hilma Lamprecht.

– Jag är en av Gregoris närmaste vänner. Han är en otroligt bra kompis och jag vill inte att han ska bli utvisad, säger Farid Karimi.

Läraren Johan Lindvall är också kritisk till utvisningsbeslutet.

– Det här kan inte vara rätt att man fattar det här beslutet. Det är i alla fall barn vi talar om, säger han.

Oavsett vad som händer har Gregori vänner som inte glömmer honom, lovar Farid Karimi.

Hilma Lamprecht hoppas att Gregori ska vara kvar och fira vid skolavslutningen.

– Vi ska gå ut nian snart och det skulle kännas för jävligt om han inte fick göra det tillsammans med oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".