En person tittar på bilder i datorn. Foto:Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
Foto:Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
P4 SKARABORG AVSLÖJAR

Ytterligare en person har koppling till landets största groominghärva

Mannen erkänner i polisförhör: Jag var aktiv på sajt med unga flickor
4:18 min

Flera av de flickor som utsatts för den misstänkte nätpedofilen från Husby har även utsatts för brott av en annan man som är politiskt aktiv i Mellansverige. 

P4 Skaraborg kan nu avslöja att en parallell förundersökning pågår mot mannen som misstänks ha tvingat åtminstone 15 flickor att posera nakna och sedan lagt upp bilder på groomingsajter på internet.

På internet finns en mörk värld, den kallas för the deep web. Där kan man hitta i princip allt; handla av vapen, knark, porr och grooming. Där kan du surfa anonymt utan att spåras och det är på två sajter som den brottsmisstänkte politikern från Mellansverige lagt upp bilder och filmer på unga tjejer, åtminstone ett par av dem var under 15 år. Nu riskerar han själv fängelse.

Känner du till de här sajterna Dark Jailbait och Jailbait gallery?
– Ja.

Brukar du vara ute på sådana sajter?
– Nej, men det här är inget som jag har nåt intresse av att vara med på. Du får ta det där med min advokat.

Mannen vill inte bli intervjuad och hans advokat hänvisar till förundersökningssekretessen. Den politiskt aktive personen är i nuläget misstänkt för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering mot totalt 15 unga tjejer spridda över hela landet. Den här utredningen leds av åklagare i Örebro.

Sajten Dark Jailbait, en sajt där namnet anspelar på lockande flickor som är för unga för att ha sex med, där lägger medlemmarna upp bilder och filmer som andra kan kommentera - ju fler bilder som gillas desto högre status får man på sajten. Politikern säger själv i förhör att han var aktiv på sajten under ett halvårs tid och blev till och med VIP-medlem.

"Det blir nåt patetiskt belöningssystem, jag blir bekräftad på nåt vis. Dom gillar vad jag har att erbjuda ...det blir en drivkraft att fortsätta, det blir det absolut. "

En som gillade hans bilder var den nu åtalade misstänkte nätpedofilen från Husby. Några av de unga tjejerna hamnade i klorna på honom och utsattes för hänsynslösa brott, enligt kammaråklagare Emilie Källfelt.

– Det var några av flickorna som lämnade en berättelse som avvek från vad de andra flickorna berättade, förklarar hon.

– Det som var utmärkande var att alla hade haft kontakt med ett namn, och den här personen övergick från att vara snäll till att vara elak. Det stämde inte överens med vår misstänktes modus och vi var lite konfunderade innan vi kunde konstatera att våran gärningsman övertagit identiteten och använt honom på sitt sätt, säger Källfelt.

Den gemensamma nämnaren för de två männen var sajten Dark Jailbait, men enligt förhör som P4 Skaraborg tagit del av så har männen även haft kontakt med varandra via bland annat skype.  När den 28-årige mannen från Husby tog kontakt med några av flickorna som politikern lagt ut bilder på så använde 28-åringen samma alias som politiskt aktive mannen haft.

Den misstänkte personen har under en tid varit häktad men är sedan i somras på fri fot i väntan på åtal. Först nekade han till brott men i förhör som hölls med honom i september i år erkänner han att han lagt upp bilder och filmer, och han säger att han gör det för de drabbade tjejernas skull, för att de ska få veta sanningen.

Mannen har även nu under hösten hörts i den pågående groomingrättegången vid Solna tingsrätt. Eftersom han hörts om egen brottslighet så hördes han inte under ed. Han vill däremot inte kännas vid att han förmedlat vidare tjejernas kontaktuppgifter till 28-åringen trots att han hotats att göra det.

Hur utsatta har de här flickorna varit som har den här gemensamma nämnaren?

De har ju blivit utsatta från två håll och utnyttjade på ett synnerligen hänsynslöst sätt. Sedan hur långt våran gärningsman har kommit med den enskilda flickan det beror på olika omständigheter i just det fallet, säger kammaråklagare Emelie Källfelt som lett utredningen mot Husbymannen.

Åklagare Anna Berg i Örebro har precis avslutat förundersökningen men åtalet dröjer ännu en tid. I veckan har utredningen skickats för delgivning till mannen och hans advokat.

– Det är ett omfattande material så jag räknar med att de behöver en bit in i januari på sig för att gå igenom allt, säger Anna Berg till P4 Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".