Köttet stoppades redan på slakteriet och har inte kommit ut i butikerna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Rickard Nilsson/TT
Slaktade och delade grisar. Foto: Rickard Nilsson/TT.

Bajs upptäckt på slaktat kött

Avföring har upptäckts på kött som har slaktats i Linköping - och förklaringen är stress efter branden på slakteriet i Skövde.

Efter slakteribranden i Skövde i oktober tog nämligen Scan i Linköping över slakten, och delar av personalen följde med, och då fick man så mycket att göra att personalen inte hann slakta rent, så det kom bajs på köttet vid urtagningen. Det uppger Corren.

Livsmedelsverket har i ett föreläggande listat 18 rapporter om avföringskontaminerat kött och majoriteten av dem har att göra med slakten som togs över från Skövde.

- Det gick för fort. Då hinner man inte slakta rent. Huden kommer mot köttet. Och vid urtagning om det går för fort så får man ut tarminnehåll på köttkroppen, säger Malin Engdahl, enhetschef på Livsmedelsverket till tidningen Corren.

Hon säger att detta är allvarligt eftersom det finns risk för både ehec- och salmonellasmitta.

Scan har medgett bristerna i ett mejl till tidningen, där man skriver att detta inte har påverkat matsäkerheten eftersom systemet fångat upp avvikelsen då har kontroll på förekomsten av fekalier i nästa steg av processen. Köttet har alltså inte kommit ut i butikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".