Demonstranter med plakat med texten "Låt familjen Arutyunyan stanna". Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
1 av 4
Demonstranter med plakat med texten "Låt familjen Arutyunyan stanna". Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Natcha Thangno, Linnea Axelsson och Tilde Waldeck med ett plakat framför sig. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
2 av 4
Natcha Thangno, Linnea Axelsson och Tilde Waldeck tycker att utvisningen borde stoppas. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Demonstranter med plakat. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio.
3 av 4
Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Alexander, Larissa, Victoria och Yana Arutyunyan. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio.
4 av 4
Alexander, Larissa Arutyunyan, här med barnen Victoria och Yana, är tacksamma för allt stöd från Mariestadsborna. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio.

Många visade stöd för utvisad Mariestadsfamilj

Natcha, 11 år: De kommer inte att ha någon framtid
1:40 min

Ett hundratal personer slöt upp i Mariestad i dag för att demonstrera mot utvisningen av familjen Arutyunyan, som har bott i Sverige i åtta år och nu måste återvända till Ryssland.

Det var klasskompisar till ena sonen i familjen som hade arrangerat demonstrationen, som gick från torget till Migrationsverket. Där det visserligen var stängt och mörkt, eftersom det var söndag.

Men det var ändå många som slöt upp den här regniga och råkalla eftermiddagen för att visa sitt stöd för fyrabarnsfamiljen, som nu utvisas till Ryssland där de har berättat att de både förföljts och misshandlats på grund av pappa Alexanders armeniska ursprung.

Elvaåriga Natcha Thangno var en av dem som demonstrerade.

– Det vet att de kommer att bli dödade. Det är jättehemskt, för de har ju bildat en familj i nio år i Sverige. Barnen har vänner och går på dagis och i skolan. Det blir ju helt förstört för dem, de kommer ju inte att ha någon framtid, säger hon.

Alexander och Larissa Arutyunyan var på plats tillsammans med två av barnen, och de var rörda över engagemanget från Mariestadsborna.

– Vi är tacksamma för alla människor som har kommit, säger Alexander Arutyunyan.

– Det är viktigt för oss. Det är trevligt att se att vi inte är ensamma, säger Larissa Arutyunyan.

Willem-Jan Fens var också med för att visa sitt stöd för familjen - och för att protestera mot vad han tycker är ett helt orimligt beslut.

– Beslut är beslut, men man måste ju kunna ta rätt beslut så att det stämmer med vad vi tycker är normalt. Har man varit så länge i Sverige finns ju ingenting att diskutera egentligen, tycker jag, säger han.

Flera tusen personer har skrivit på protestlistan mot utvisningen, som ska överlämnas till Migrationsverket imorgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".