Glashal gata decembermorgon i Skövde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges radio
Det var glashalt på många håll under måndagsmorgonen. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges radio

Varning för ishalka

Ishalkan har slagit till på allvar. Trafikanter som ringer P4 Skaraborgs trafik- och serviceredaktion berättar om lastbilschaufförer som givit upp och parkerat intill vägen. 

Våta vägbanor och sjunkande temperaturer har gjort att det frusit på vägarna. Under natten har halkan bland annat slagit till i Västra Götaland, Värmland och Dalarna. Klass 1-varningen som SMHI utfärdat gäller fram till i förmiddag.

På Trafikverket är var man igår kväll väl förberedd för halkbekämpning.

– Det här är inget onormalt för årstiden. Vi har kontinuerlig kontakt med vägtrafikansvariga i regionerna och gör det vi kan för att bidra till mindre halt väglag, säger Trafikverkets presskommunikatör Peter Behrmann till TT.

– Vi försöker förebygga genom att salta, men det räcker inte alltid. Man får vara vaksam på väglaget och ta det lugnt.

Att döma av antalet samtal till P4 Skaraborgs trafik- och serviceredaktion så har saltningen inte räckt. Sebastian Gustafsson och hans kollegor får väldigt många samtal från trafikanter.

– De beskriver halkan på väldigt många olika sätt. Svinhalt säger en del, isbana säger andra. Och det ringer hela, hela tiden. Dessbättre har olyckorna än så länge varit få. 

Västtrafik meddelar att deras resenärer måste räkna med förseningar i all kollektivtrafik med anledning av halkan. Vissa linjer kan också komma att ställas in.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".