Ami Denborg och Anish Hindocha.
Starka känslor efter dagens domstolsbeslut. Till vänster Annis syster Ami Denborg och till höger Annis bror Anish Hindocha. Foto: TT

Annis make frikänd i mordrättegång

Frilandsjournalist på plats: Beslutet var väntat
1:10 min

Mordet på Mariestadskvinnan Anni Hindocha förblir ouppklarat. I dag släpptes den misstänkte brittiske maken på fri fot av sydafrikansk domstol.

– Vi känner stor besvikelse, säger Annis farbror Ashok Hindocha till P4 Skaraborg.

Mannen var åtalad misstänkt för att ha lejt mördare att röja Anni Hindocha ur vägen i samband med parets bröllopsresa i Sydafrika vintern 2010. Omgående greps och dömdes två män för att ha utfört mordet.

Men snart pekades maken ut som den som lejt de båda, och det var då en lång utredning tog sin början.

Efter en utdragen juridisk process utlämnades mannen till Sydafrika i början av året.

Men idag frikändes han i brist på bevis. Domaren anser att de övriga inblandade männens vittnesmål är minst sagt tvivelaktiga, en av dem kallades till och med lögnare.

– Det finns många frågetecken kring vad som hände den natten Anni dog. Men bevisningen håller inte, den misstänkte frikänns, slog domaren fast.

En central fråga under rättegången har varit om den misstänkte maken ska vittna eller inte. Det är något som Annis anhöriga krävt. Bland annat höll Annis bror en presskonferens på det temat i förra veckan.

Det är inte givet att en åtalad blir korsförhörd i sydafrikansk domstol. I det här fallet ansåg domaren att det inte spelade någon roll om mannen förhördes eller inte.

– Det spelar ingen roll om han vittnat och kanske skulle gjort en blek insats, eftersom åklagarsidans bevisning ändå är för tunn, menade domaren Jeanette Traverso.

Domaren tror inte heller att prövning i högre instans kommer att förändra utgången.

Intresset för rättegången mot Anni Hindochas misstänkte mördare har följts av många människor i Sydafrika, inte minst för att sydafrikanska myndigheter lagt ned stora summor skattepengar för att få mannen utlämnad från England till Sydafrika.

Familjen känner stor besvikelse över dagens utslag.

– Vi var förberedda på att han kunde bli frikänd. Men vi trodde ändå in i det sista att han skulle bli korsförhörd, säger Ashok Hindocha.

– Vi vet inte exakt hur möjligheterna ser ut. Men vi vill inte ge upp hoppet om att få klarhet i vad som hände, tillägger Ashok,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".