Alexander, Larissa, Victoria och Yana  Arutyunyan. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
Alexander, Larissa Arutyunyan, här med barnen Victoria och Yana, är tacksamma för allt stöd från Mariestadsborna. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio

Nytt hopp för familjen Arutyunyan

"Det måste påverka"
1:59 min

I dag är sista dagen som familjen kan lämna Sverige frivilligt, men tillsammans med sin advokat skickar familjen nu in en ansökan om verkställighetshinder. Den kan göra att Migrationsverket får ompröva sitt beslut.

De protesterande eleverna ger sig inte - de vill att familjen ska stanna i Sverige. Migrationsverkets lokaler i Mariestad fylldes till bredden av niondeklassare igår eftermiddag som skanderade "Låt dem stanna!".

Tillsammans lämnade de över 1 600 namnunderskrifter till Hans Jakobsson på Migrationsverket.

Idag är egentligen familjens sista dag att lämna Sverige frivilligt, annars blir de ett ärende för gränspolisen. Men deras advokat Fredrik Almer skickar nu in en ansökan om verkställighetshinder, som det heter – han säger till P4 Skaraborg att det finns nya omständigheter, som inte migrationsverket känt till, som dom bör ta hänsyn till. Han vill inte gå in närmre på vad det är.

De tusentals namnunderskrifterna som bland annat kyrkan och skolkompisarna samlat in har ingen formell makt säger migrationsverket. Men Ile Mujica, en av de protesterande, hoppas.

– Det är så många som skrivit under och är på vår sida, det måste påverka, säger hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".