Anonym hästs mule
Tvivelaktiga hästaffärer. Mamman och dottern får nu näringsförbud. Foto: Fernando Llano/AP Photo

Oseriösa hästhandlare dömda på nytt

Verksamheten drog in 3,7 miljoner enligt åklagaren
1:16 min

Två hästhandlare i västra Skaraborg har dömts för grova bokföringsbrott och har nu näringsförbud. De två kvinnorna, mor och dotter, har tidigare dömts i samband med tvivelaktiga hästaffärer men ändå fortsatt driva företag.

På flera hästforum och bloggar varnas det för oseriösa försäljare och en som pekas ut är en kvinna i 50-års åldern som tidigare drev företaget Vara Horse Center. I flera fall såldes hästar med dolda skador och kvinnan dömdes 2011 till tio månaders fängelse för grovt skattebrott och avtjänade sju månader innan hon frigavs villkorligt.

Kvinnan fick även näringsförbud, men hästverksamheten på gården fortsatte, nu i det företag där dottern stod som VD, ett företag som sysslat med uppfödning, utbildning och försäljning av hopphästar.

I tingsrättens dom framgår att mamman i allra högsta grad var aktiv i företaget, hon skrev under fakturor och utgav sig i vissa fall för att vara dottern när folk ringde. Enligt åklagaren drog verksamheten in 3,7 miljoner kronor på två år men stora delar bokfördes aldrig.

Nu får båda kvinnorna näringsförbud, mammans förlängs ända fram till år 2021 och dottern i tre år framåt. De döms också till villkorlig dom respektive skyddstillsyn motsvarande två månaders fängelse.

Kvinnorna har erkänt bokföringsbrott av normalgraden. De har fram till julhelgen på sig att överklaga domen från Skaraborgs tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".