Peter Lindroth (S) väljer bort sociala medier. Foto: Linnéa Frimodig SR Skaraborg.
Peter Lindroth på väg mot comeback.

S på väg ta över i Karlsborg - bildar styre med moderaterna

"Skillnaderna är inte så stora"
1:42 min

Allt talar för att Socialdemokraterna och Moderaterna tar över styret av Karlsborgs kommun. Efter att den borgerliga alliansen spruckit är partierna på väg att inleda ett samarbete.

Moderaten Bo Waller säger att på lokal nivå är skillnaderna mellan partierna inte så stora:

– Våra valmanifest är förhållandevis samstämmiga, främst inom skolans område, menar han.

Det är inte bara i Sveriges riksdag man har oklara majoritetsförhållanden. Det gäller i flera kommuner, till exempel i Karlsborg.

Där förlorade den styrande Alliansen omröstningen om budgeten 2015. Därefter valde Moderaterna att lämna Alliansen, och samtalar nu med Socialdemokraterna med hopp om att få en majoritet.

Samarbete mellan S och M tillhör inte vanligheterna. Men Bo Waller tror att verkligheten kommer att tvinga partierna att till viss del sudda ut blockgränserna efter ett nyval nästa år.

– Jag tror att det blir något av de borgerliga partierna i så fall som kan ansluta sig över blockgränsen. Men bara i enstaka frågor.

Om partierna kommer överens betyder det att Socialdemokraten Peter Lindroth gör comeback som kommunalråd efter ett antal år i opposition.

Han menar att de ideologiska skillnaderna mellan blocken är tydligare på riksnivå, men han är ändå inne på att blockgränserna behöver luckras upp:

– Chansen eller risken för att det blir samma läge efter nyvalet är ju rätt stor. Då borde man sätta sig ned och diskutera, men jag är fullt medveten om att man på riksnivå har en massa knutar att lösa upp, säger Peter Lindroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".