Wanja Wallemyr, ordförande Skaraborgs potatisodlareförening.
Wanja Wallemyr är ordförande Skaraborgs potatisodlareförening. Det mesta av potatisen på bilden går till skaraborgarnas julbord. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Klimatförändringar hotar potatisen

Wanja Wallemyr, potatisodlare: Potatisen gror och blir grå
1:20 min

Sommarens omväxlande väder och den milda hösten har drabbat Skaraborgs potatisodlare. Och fortsätter klimatförändringarna såhär kan potatisen och böndernas framtid vara hotad.

- Att det är så varmt gör att det är svårt att få ner temperaturerna i lagren, det påverkar potatisen genom att potatisen börjar gro och kanske ruttnar. Den kanske ändrar struktur i skalet och blir gråare, och då säger handeln ”Vips, 50 öre ner” och då finns det ingen lönsamhet, säger Wanja Wallemyr, ordförande i Skaraborgs potatisodlarförening.

Hon har själv en stor potatisodling utanför Falköping. För hennes företag har det gått relativt bra i år – skörden har funkat och odlingen har levererat som planerat. Men många odlare i Skaraborg har det desto tuffare. Vädrets makter kan man ju som bekant inte styra över – och vädret har förändrats de senaste åren. Framför allt är det milda höstar som ställer till med problem i själva lagringen.

När lagringstemperaturerna är för höga naturligt måste odlarna köpa kylanläggningar, som kostar hundratusentals kronor. Och för att de ska ha råd med det krävs att handeln och i slutändan konsumenten  är beredd att betala lite mer för sin potatis, menar Wanja Wallemyr.

- Ska vi kunna hantera det här och kunna ha en svensk potatisodling i framtiden så måste det bli så. För vi vill väl ha svensk potatis även i framtiden? säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".