Mjuk pepparkaka i glöggmugg. Foto: Malin Randeniye.
Mjuk pepparkaka. Foto: Malin Randeniye.

Pepparkakan - från början en medicin i välbeställda familjer

Inger Widhja: Pepparkakan sades bota diarreer, kolera och depressioner
9:11 min

Det är den 9 december, Anna har namnsdag och enligt traditionen är det den här dagen man lägger lutfisken i blöt. På senare tid är detta också pepparkakans dag.

P4 Direkt ville förstås veta lite mer om pepparkakans historia. Och en som känner till den är Ingrid Widhja.

- Som allt annat kommer den från Tyskland... De första uppgifterna vi har i Sverige är från tidigt 1500-tal. Adeln och de högre stånden hade mycket kontakter i Tyskland och det var i överklassen som pepparkakan kom. Vanligt folk hade inga ekonomiska möjligheter att köpa de här kryddorna, berättar Ingrid.

Från början var pepparkakan inte heller bunden till jultraditionerna, utan den kunde ätas när som helst på året och sågs mer som en medicin.

- Den botade diarre, kolera och depressioner, och om man såg dåligt kunde det också vara bra med pepparkaka, säger Ingrid Widhja. 

 Från början var peppar en av kryddorna i pepparkakan, och den ansågs också vara bra för männens potens, samtidigt som den ansågs vara ett preventivmedel för kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".