Tiggare i Skellefteå
1 av 2
Foto Magnus Bergner Sveriges Radio
VÄSTRA GÖTALAND

EU-migranter ska få vård lättare

Hjälparbetare: Det är jättesvårt att få hjälp
1:22 min

Det ska bli enklare för EU-migranter att få vård i Västra Götaland. Det säger nu ordföranden i regionens Hälso- och sjukvårdsutskott.

Flera som engagerat sig för tiggarna i Västergötland vittnar om att det är svårt för dem som saknar europeiskt sjukförsäkringskort att få hjälp med viktig vård.

Linda Stomberg från Borås är en av dem:

– Det är jättesvårt att få hjälp, så allt vanligt som urinvägsinfektion och så går bort. Enda gången vi söker är när det är akut för det är inte enkelt att komma intill sjukvården, säger hon.

Göteborgs räddningsmission har upplevt att det är svårt att hjälpa EU-migranter att få vård. Därför skrev organisationen nyligen till Västra Götalandsregionen att man tycker att det vore rimligt att samma rättigheter till vård, som sedan förra året gäller för papperslösa, också ska gälla de fattiga EU-medborgare som saknar sjukförsäkringskort.

Jonas Andersson, folkpartist och ordförande för regionens Hälso och sjukvårdsutskott håller med om att det vore rimligt.

– Jag ska inte säga rätt av att man ska tillämpa den lagen. Däremot är väll min ingång att själva andan i lagen kring papperslösa bör gälla de EU-migranter som inte har intyg från hemlandet eller EU-kort, säger han.

Är det någonting som du kan lova idag, att du åtminstone kommer att driva så att det faktiskt blir såhär i Västra Götaland?

– Ja, jag är beredd att fatta de besluten. Det är därför jag har ställt frågan in till vår förvaltning om det finns ytterligare beslut som vi behöver fatta för att göra klargöranden på den här punkten. Sedan kan jag skaffa fram de papper som behövs och fatta besluten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".