Ashok Hindocha hoppas på brittisk rättvisa
1 av 2
Ashok Hindocha hoppas på brittisk rättvisa
Annis pappa Vinod och farbror Ashok Hindocha.
2 av 2
Annis pappa Vinod och farbror Ashok Hindocha.

Annis familj hoppas på ny rättegång i England

"Finns det en promilles chans så fortsätter vi"
2:44 min

Familjen Hindocha från Mariestad har fått nytt hopp i sin kamp för att få klarhet i vad som hände när Anni Hindocha sköts ihjäl i Sydafrika i november 2010.

Det finns en möjlighet till en helt ny rättegång, berättar Annis farbror Ashok Hindocha.

– Vi har haft kontakt med brittiska jurister. Kanske går det att flytta rättegången till Storbritannien, säger han.

En ny rättegång i den misstänkte makens hemland är ingen omöjlighet. Det är det beskedet man nu fått från brittiska advokater, och därmed gör nu familjen allt man kan för att mordet ska kunna prövas i Storbritannien.

– Åtalspunkten är väl oklar just nu, men det finns en möjlighet som vi tittar noga på.

Mordrättegången slutade i halvtid med att domaren underkände bevisen och försatte den misstänkte på fri fot.

Domarens beslut har framkallat en våg av protester inte bara från Annis anhöriga. I Sydafrika har det här dragit gång en diskussion om rättsystemets tillförlighet, framförallt i de fall den åtalade är ekonomiskt välbeställd. Bland de som kritiserar domstolen finns också företrädare för det styrande partiet ANC:s kvinnoförbund och ungdomsförbund.

Men om diskussionen i Sydafrika handlar om rättsystemets tillförlitlighet, så är det för familjen i Mariestad en personlig önskan om att få svar på sina frågor för att få till ett avslut.

– Vi vill veta vad som hände så vi kan gå vidare. Vi kom dit för att får svar på frågorna, men åkte därifrån med ännu fler frågor i bagaget. Det var inte det vi tänkt oss, fastslår han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".