Forskare Marcus Nohlberg vid Högskolan i Skövde Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
IT-forskare Marcus Nohlberg visar P4 Skaraborgs reporter internets dolda sidor Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Det mörka internet fullt av pedofiler, droghandel och vapen

Forskare Marcus Nohlberg: Här har vi vapen, droger, stulna konton...
6:34 min

Det kallas för The deep web och kom till i ett gott syfte men används nu mest av kriminella. Och det är på bland annat den här delen av internet som den misstänkte nätpedofilen från Husby kan ha agerat.

Nätpedofilen agerade på groomingsajter där förövarna på ett förhållandevis skyddat sätt kan ta del av bilder och filmer, det kunde P4 Skaraborg avslöja tidigare i veckan.

Det kallas för the deep web, the dark web eller the hidden web. En del av internet som få av oss känner till. Marcus Nohlberg forskar kring informationssäkerhet vid Högskolan i Skövde.

– Det är klart att föräldrar behöver känna till det, lärare behöver känna till det, för vi är väldigt nära människor som inte alltid vill oss väl, säger han. 

Den del av internet som de flesta av oss använder är bara toppen på ett isberg. Resten är ofantligt mycket större och där finns också de mörka krafterna som kan surfa relativt ostört. Marcus Nohlberg förklarar:

– Det är den del som inte är enkelt tillgänglig via vanliga sökmotorer. På sistone har det alltmer börjat beröra den del som är mer krypterad vilket ofta drivs av TOR, ett anonymiserat nätverk. Där har det växt fram en annan sorts internet, säger Nohlberg.

 TOR är en förkortning av The Onion Router, och precis som det svenska ordet för onion, alltså lök, så är systemet uppbyggt i flera lager och därför svårare att spåra. Det sägs att den här servern skapades av den amerikanska flottan för att kunna skicka och ta emot krypterad information. Systemet är viktigt för visselblåsare och människor som lever under förtryck.

– Det finns massor med situationer där det finns en rimlig rättighet att kunna surfa och hämta och lämna information fritt och i många länder är det en fråga om liv och död. Det är viktigt att vi har den här möjligheten för människor som är i en annan situation än vi själva.

Tekniken är helt neutral, det som avgör är om du som sitter bakom datorn är ond eller god. TOR ger också möjligheter att agera i kriminella syften. I veckan har vi rapporterat om hur landets största groominghärva har kopplingar till den här delen av internet, och det finns en mängd sajter där grova sexuella övergrepp sker.

-- Om det är någon ondskefull människa som är ute efter att grooma dina barn så kan de använda samma teknik för att skydda sig, därför bör man ha en förståelse för detta för det ökar risken för att du kan utsättas, säger Nohlberg.

Här finns också stora handelsplatser, en kriminell motsvarighet till Tradera och Blocket. Handlarna betygsätts av köparna och affärerna görs upp i bitcoin, en virtuell valuta som också är svår att spåra.

– Här har vi ju kategorier med vapen, med droger, stulna konton, stulen information - vad man än kan tänka sig. Min forskning handlar ju om bedrägerier och vad som överraskar mig är att här har vi en närhet till väldigt mörka sajter, säger Marcus Nohlberg.

Han visar en sida där man kan köpa en kopia av ett svenskt körkort för hundra dollar. Vi hittar också falska pengar, svenska och utländska pass och du kan även få ett falskt skräddarsytt diplom från Harvard.
- Det kostar 630 dollar och då får du med alla poängen och vilka kurser du har läst...

Vad är chansen att komma åt den här typen av brottslighet?

– Tekniken går framåt och min uppfattning är att de poliser och forensiker och tekniker som jobbar med detta också är väldigt duktiga. De här tjänsterna ger inte hundraprocentig anonymitet och dessutom lämnar man ju andra spår efter sig.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".