Kommunchefen Günther Hähnert och kommunalrådet Curt B Gustavsson (S)
Günther Hähnert, till vänster bredvid före detta kommunalrådet Curt B Gustavsson (S). Foto: Marthina Stäpel / Sveriges Radio.

Slutar som kommunchef - får fallskärm på 780 000 kronor

"Jag vill inte yttra mig. Det är ett kritiskt läge"
1:30 min

Tidaholms kommunchef Günther Hähnert säger upp sig från sitt jobb vid 63 års ålder. Men när han gjort sin sista dag kommer lönen ändå att rulla in på kontot varje månad i ett år framöver.

Günther Hähnert som anställdes 2002 har bestämt sig för att frivilligt sluta sitt jobb som chef över kommunen. Men hans månadslön på 65 000 kronor kommer han få behålla i ett år. Totalt handlar det om 780 000 kronor. Om han hade valt att jobba kvar till 65 års ålder hade fallskärmen inte fallit ut. 

När P4 Skaraborg ringer upp Günther Hähnert svarar han att han länge planerat att sluta innan 65 och att det var dags nu. Vi bestämmer att jag ska ringa upp från en annan telefon och ställa några frågor i en inspelad intervju, men när jag gör det vill Günther Hähnert inte längre svara på frågor.

– Jag har bestämt mig för att jag inte vill yttra mig i det här ärendet. De håller på att förhandla med en ny kommunchef och om jag säger vad jag har kan det ju störa de förhandlingarna om jag säger att jag har något visst. Jag är inte inblandad i det nya, säger han.

 Men det här handlar ju om ditt avtal, inte det nya?

– Jag tycker att det är kritiskt läge, om man förhandlar med en ny och den får reda på vad jag har, det är ju inte säkert att man vill ge den nya samma sak, säger han.

I kontraktet står det att avgångsvederlaget är tänkt att underlätta för Hähnert att skaffa ett nytt jobb. Men om han, vid dryga 63 års ålder kommer söka annat jobb vill han inte svara på.

– Det är min sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".