Skaraborgs sjukhus Skövde. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborgs sjukhus Skövde. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Facket larmar: Gör något åt akuten

Peder Yderhag, HR-chef: Självklart tar vi detta seriöst
1:36 min

Arbetsledningen och organisationen på akuten på Skaraborgs sjukhus i Skövde har sådana brister att medarbetarna far illa. Det menar facket och skyddsombuden som nu anmält situationen till Arbetsmiljöverket.

– Vårdförbundet har skickat in en anmälan, Arbetsmiljöverket har varit här. Vi hade en bra diskussion med dem och vi redovisade att jag skulle gå ut och ha samtal med personalen. Där är vi nu, säger Peder Yderhag, HR-chef på Skas.

I flera år har det varit en ansträngd arbetssituation på akuten i Skövde. Precis som på resten av sjukhuset har man svårt att rekrytera personal, och den personal som finns sliter hårt.

Personalen och Vårdförbundet menar att ledarskapet på avdelningen är svagt. Bland annat menar de att det är oklart till vem man ska vända sig om man upplever problem. Dessutom har cheferna använt tveksamma metoder för att få ihop sommarschemat.

I vintras lät man personalen på akuten rösta om hur man skulle lösa sommarbemanningen. Det handlade bland annat om hur många semesterperioder det skulle finnas och om hur många helgpass man skulle göra över en period. Det förslag som fick flest röster skulle gälla.

Det här har vårdförbundet tidigare kritiserat, eftersom de anser att cheferna genom röstningen avsäger sig sitt ansvar för arbetsmiljön, och istället lägger det på personalen om och när personalen har synpunkter på just arbetsmiljön.

De anmälde bristerna i början av sommaren och krävde att cheferna skulle vidta en rad åtgärder. Bland annat skulle en skriftlig handlingsplan tas fram – men ett halvår senare har facket inte sett röken av en sådan.

Nu har man alltså anmält situationen till Arbetsmiljöverket, som håller på med ett utlåtande. Fram till dess ska HR-avdelningen och Peder Yderhag fortsätta försöka att komma tillrätta med problemen.

– Självklart tar vi seriöst på det som vi får till oss. Det är ju därför jag samtalar med personalen nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".