Systrarna Helgesson
Lillasyster Joshi (t.v.) och storasyster Viktoria är redo att göra upp om SM-titeln och EM-biljetterna till mästerskapet i Globen. Arkivfoto: Richard Hermansson/P4 Skaraborg
KONSTÅKNING

Systrarna Helgesson utmanas om SM-guldet

Viktoria Helgesson: "Det blir spännande"
1:25 min

Ikväll startar SM i konståkning i Västerås. Årets upplaga är öppnare än någonsin då en formsvag Viktoria Helgesson och en skadeförföljd Joshi Helgesson utmanas av Isabelle Olsson.

Förutom ett svenskt mästerskap så ligger två platser till hemma-EM i Stockholm i januari i potten och Joshi Helgesson är inställd på att knipa en av EM-biljetterna, trots sin tidigare fotskada.

– Jag har varit lite stressad under säsongen eftersom jag skadade mig, men samtidigt vet jag att jag ganska snabbt kommer tillbaka i form efter skador. jag har ju kommit tillbaka i snart tre år nu, skrattar Joshi inför helgens SM-tävlingar.

Joshi Helgesson fick åter problem med sin opererade fot i början av säsongen och tvingades till ett nytt ingrepp då en skruv plockades ut ur foten.

Den yngre av Helgesson systrarna är inte helt återställd efter den senaste operationen och kan inte göra så många hopp som hon vill per dag men hoppas ändå kunna vara med i striden om SM guldet.

– Jag har gjort vad jag kunnat för att bli så bra så möjligt till SM så jag hoppas det går bra, säger Joshi som har ett SM-guld på meritlistan från 2012.

Hur säker är du på en EM-biljett?

– Jag känner mig inte säker men jag hoppas att de ser på vad jag gjort under hela säsongen.

Storasyster och den regerande svenska mästarinnan Viktoria Helgesson har haft en ojämn säsong och på de största Grand Prix tävlingarna har både resultaten och de framskjutna placeringarna uteblivit.

Hon känner av konkurrensen både från lillasyster Joshi Helgesson och Isabelle Olsson.

– Ja verkligen, men det är jättekul att vi är tre så bra tjejer. Det blir spännande.

Känner du dig ganska säker på en plats till EM i Stockholm?

– Det är så klart att jag hoppas att en av biljetterna är mina men man kan aldrig vara säker. Det viktigaste är att jag får med mig en bra tävling härifrån.

Du har sju SM-guld. Hur sugen är du på ett åttonde?

– Det är klart att jag är väldigt sugen och framförallt är jag sugen på att sätta två väldigt bra åk här.

SM inleds för Joshi och Viktorias del ikväll fredag med det korta programmet och avslutas med det fria programmet på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".