Klädinsamling, jacka. Foto:Therese Edin/Sveriges Radio.
Foto:Therese Edin/Sveriges Radio.

Miljonsatsning på återbruk i Västsverige

Regionen: Vill hitta nya möjligheter
1:30 min

Västra Götaland satsar 6,7 miljoner kronor på återbruk på flera områden. I Skaraborg tas bland annat möbler tillvara på ett bättre sätt än tidigare.

Det är flera projekt runt om i regionen som får ta del av pengarna. Det handlar om kläder som kan återanvändas, kanske kan man ha kvar sin gamla jacka om någon syr om den lite eller lägger till någon detalj.

Mängder av möbler som använts i kommuner och i regionen i offentliga miljöer, de kan användas igen.

Det handlar också om hur man tar vara på restprodukter från industrier kan något som blir över från en tillverkare vara en tillgång för någon annan. Och vi kan bli bättre på att låna eller hyra av varandra.

På flera områden finns redan en stor kunskap inom regionen som exempelvis möbler i Skaraborg och textiler i Sjuhäradsbygden.

– Jag hoppas vi får igång verksamhet där vi kan uppgradera material som använts. Att det leder till spännande affärsmiljöer och vi får ett alternativ till att köpa nya produkter. Och att kunna visa att det här är lika attraktivt som att köpa nya produkter, säger Birgitta Nilsson jobbar på miljösekretariatet i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".