Genrebild hemvård äldrevård
Hemvårdspersonal i Mariestad har tidigare flaggat för att deras arbetssituation är ohållbar. Nu kan det vara förändringar på gång. Foto: Henrik Montgomery/TT

Förändringar inom hemvården - efter granskning

Socialchef: Det har varit stressande med klockslaget
1:30 min

Det blåser nya vindar inom hemvården i Mariestad. Efter vår rapportering om en hårt pressad arbetssituation för personalen har ledningen nu öppnat för förändringar.

I oktober rapporterade vi om tidspressen inom hemvården runt om i Skaraborg. Det visade sig att många anställda i Mariestad upplevde att de inte hann med, och de kände sig pressade av planeringsverktyget Laps Care som minutstyrde vad de skulle göra för jobb.

Flera berättade också att de inte tyckte att deras chefer lyssnade på dem. Nu verkar de ha gjort det.

– De högsta cheferna har kallat in två, tre personer från varje hemvårdsgrupp så att vi har fått berätta vad vi upplever som stressigt och vilka moment som är jobbiga.  Det verkar ju som att de är villiga att lyssna på oss, säger en anställd undersköterska som vill vara anonym.

Hennes högsta chef, Lotta Hjoberg säger nu att personalen inte längre ska behöva titta sig blind på att hembesöken ska göras mellan vissa exakta klockslag.

– Det har varit stressande med klockslaget. Man säger att man hellre vill ha en viss tid på varje ställe. Kanske tio minuter här och tjugo minuter där.

En annan förändring man diskuterat på är att ta bort fastställda tidslängder på vissa arbetsuppgifter. Ett medicinbesök behöver inte alltid ta sju minuter som ett exempel.

– Hos en kanske det tar två minuter. Hos en annan kanske det tar tjugo, förklarar undersköterskan.

– Det känns ju bra att de verkar vilja lyssna på oss, men det finns en liten skepsis i grupperna. Vi tror på det när vi ser det, säger hon.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".