Varas kommundirektör Gert Norell är en av initiativtagarna till Vara konserthus som stod klart för tio år sedan. Foto: Lisa Andersson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Gert Norell är nöjd med sin lön. Foto: Lisa Andersson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Han tjänar mer än de flesta kommunchefer i regionen

"Jag är nöjd med min lön"
1:58 min

Det är stor skillnad på vad kommuncheferna tjänar och vilka förmåner de har. Högst lön i Skaraborg har Gert Norell i Vara, visar en kartläggning som P4 Skaraborg har gjort.

P4 Skaraborg har tillsammans med sina grannkanaler P4 Väst, P4 Sjuhärad och P4 Göteborg skickat en enkät till alla Västra Götalands 49 kommuner för att ta reda på vad kommuncheferna tjänar, vilka förmåner de har och om de har något avgångsvederlag. 

En kommun som sticker ut i kartläggningen är Varas kommunchef Gert Norell. I Skaraborg är han den bäst betalda kommunchefen med sina 83 200 kronor i månadslön. I hela Västra Götaland är det bara fem kommunchefer som klår honom.

– Jag är nöjd med min lön. Det är ju aldrig så att man sätter sin egen lön, men jag får ju utgå från att de som satt min lön är nöjda med det jag gör, säger Gert Norell till P4 Skaraborg. 

Sämst betalt i hela regionen har Gullspångs kommunchef, Elisabeth Olsson. Hon får bara 60 procent av Norells lön - 54 500 kronor i månaden.

Vara kommun erbjuder däremot inga andra förmåner eller avgångsvederlag, som flera andra gör. Exempel på det är Tomas Fellbrandt i Skövde, som med en lön på 78 000 kronor även har förmånsbil och rätt att växla lön mot pension. Dessutom har han fallskärm på upp till 18 månader. Ett annat exempel är Lidköpings kommunchef Jan Fransson som förutom sina 70 700 kronor i månaden också har sju dagars extra semester per år. 

Men tillbaka till Vara, med 1 500 anställda och 15 000 i kommunen. Här tjänar alltså chefen mer än vad den gör i betydligt större kommuner – som Skövde, Trollhättan och Borås. Men det är irrelevant, menar Alexandra Gustafsson (S) i personalutskottet, som satt Gert Norells lön.

– När vi lönesätter personal tittar vi inte på invånarantalet. Vi tittar på kompetens och erfarenhet. Gert har en väldigt lång erfarenhet och en lång anställning i Vara kommun, så det är därför han har den lön han har, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".