Vargspår i snö. Foto: Privat
Foto: Privat

Dubbel vargattack mot hästar

"Man känner en panik i kroppen..."
3:24 min

Vargar försökte upprepade gånger attackera hästar i en hage i Fridene mellan Tidaholm och Hjo i går kväll.

Hästägaren Marcus Werjefeldt var ute och körde bil när han fick samtal om att två vargar cirkulerade runt hästarna och att hästarna var uppskrämda.

Han skyndade hem, men då hade vargarna sprungit till skogs. En kompis som var hemma på gården hade skrämt iväg dem genom att gå emot dem och skrika och vifta med armarna. Men vargarna ska trots detta inte ha verkat vara särskilt rädda för människor, berättar Marcus Werjefeldt.

Senare samma kväll kom vargarna tillbaka och gjorde ett nytt försök att attackera hästarna, som då flyttats till en annan hage.

Vargparet kom inte heller den gången så nära att hästarna skadades fysiskt.

Nu blir nästa akuta åtgärd att förbättra elstängslet runt djurens hagar, säger Marcus Werjefeldt. Han tycker att det är en god idé att djurägare i trakten gör detsamma.

– Man känner en panik i kroppen. Det är som när det gäller ens barn eller vad som helst, man får panik över att man inte kan skydda det som är sitt och sitt eget. Det är en fruktansvärd jävla känsla...

Det har rapporterats in flera vargobservationer från olika platser i Skaraborg på senare tid. Nyligen i Hönsa och Igelstorp, i Larv i onsdags och för en dryg vecka sedan sågs fyra vargar i Undenäs. Nu senast alltså i Fridene.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".