Viktoria Helgesson, arkivbild. Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Viktoria Helgesson gav ett rejält formbesked när hon tog SM guld i Västerås. Arkivfoto: Bernat Armangue/AP/TT
KONSTÅKNING

Viktoria tog SM-guld före Joshi

Viktoria Helgesson: "Känns fantastiskt roligt"
1:35 min

Viktoria Helgesson tog sitt åttonde SM-guld i karriären och stod för en stark insats i det fria programmet. Viktoria passerade Joshi, som hade ledningen inför söndagens avgörande, och bärgade guldet med knapp marginal.

Det blev en dramatisk uppgörelse mellan svensk konståknings giganter och det var en ordentlig nagelbitare som publiken i Västerås bjöds på. Joshi Helgesson hade slagit personbästa (62,25 poäng) i fredagens korta program och hade slagläge inför söndagens fria åkning men där visade Viktoria klass.

Den äldre av Tibrosystrarna samlade ihop 112,09 poäng i det fria programmet medan lillasyster stannade på 107,81 vilket innebar att Viktoria säkrade guldet med blott en poängs marginal när totalen summerades.

– Det känns fantastiskt roligt. Jag gjorde ett riktigt bra åk idag och det var skönt att äntligen få sätta ett bra långprogram. Jag är i jättebra form, sa Viktoria Helgesson efter att guldet var i hamn.

Samtidigt fick hon, tillsammans med Joshi, beskedet att hon är uttagen till EM som avgörs i Globen i slutet av januari.

– Det ska bli fantastiskt att få åka på hemmaplan och ett mästerskap i Sverige kommer bli grymt kul.

Hur stort ska det bli att få tävla i ett EM på hemmaplan?

– Jag tävlade mitt första VM här hemma i Sverige och det är något speciellt. Det finns inget mästerskap som har varit som det, säger den äldre av Helgesson systrarna.

Hon har två femteplatser som bäst från Europamästerskapen men som vanligt ligger hon lågt med resultatmål inför stundande EM.

– För min del gäller det bara att fokusera på min egen prestation och göra det absolut bästa som jag kan.

Formbeskedet i Västerås lovar gott och julen kommer inte innebära lugn och ro för Viktoria som då ska slipa ytterligare på sin åkning.

– Jag kommer träna ganska tufft under mellandagarna och ett par veckor efter det. Sen kommer jag lätta på träningen inför EM.

Det kommer då bli tävlingsdebut för Viktoria i Globen.

– Jag har åkt en del shower men aldrig tävlat där.

Då blir det show på EM istället... 

– Eller hur (skratt).

Helgessonduon spåddes inför tävlingarna att få det tuffare än vanligt då Isabelle Olsson tagit stora kliv framåt i sin åkning men Mörrumstjejen blev trea på behörigt avstånd och landade på totalt 157,49 poäng.

Joshi Helgesson, som plågats av sin fotskada, var glad över både sin silvermedalj och EM platsen och grämde sig inte över den tappade ledningen efter fredagens kortprogram.

– Jag hade ett riktigt bra kortprogram och missade lite i slutet av mitt långprogram. Men med mina förutsättningar så är jag otroligt nöjd och väldigt glad att Vicky fick visa vad hon kunde, sa Joshi Helgesson.

Hon kan i stort sett göra alla hopp som hon var kapabel till innan skadan, bortsett från sin trippel trippel kombination. Men den hoppas hon sätta på EM.

– Det blir att köra mycket rehabiliteringsträning så att jag blir lika stark i foten som jag var förut. Jag känner mig i bra form och om jag får till trippel trippel kombinationen så tror jag att jag har bra chanser, avslutar Joshi som slutat topp 10 på de tre senaste Europamästerskapen.

Resultat fria programmet:
1) Viktoria Helgesson, Tibro, 112,09, 2) Joshi Helgesson, Tibro, 107,81, 3) Isabelle Olsson, Mörrum, 99,88.

Slutställning:
1) Viktoria Helgesson, 171,07, 2) Joshi Helgesson, 170,06, 3) Isabelle Olsson, 157,49.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".