rökt sik
Kan försvinna från fiskdisken. Siken från Vättern riskerar ett salustopp från och med januari. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg

Säljstopp för sik kan utökas till Vättern

"Yrkesfiskarna är bekymrade"
1:29 min

Säljförbudet för sik från Vänern har lett till att flera fiskare gett upp verksamheten. Som det ser ut nu blir försäljningsförbudet blir kvar och det kan nästa år komma att utökas till att gälla också sik från Vättern.

Bakgrunden är att svar från de senaste proverna som tagits i Vänern och Vättern nu har utvärderats av Livsmedelsverket. 

– I Vänern så blir det oförändrat och i Vättern håller vi på och analyserar det underlag vi fått från Livsmedelsverket för att se om vi måste göra något ytterligare där också, säger Liisi Johansson på länsstyrelsens landsbygdsenhet till P4 Skaraborg.

Länsstyrelserna i Sverige kan inte förbjuda yrkesfiskare att fiska eller sälja sik men de kan gå ut med information om hur halterna av PCB och dioxin ligger över EU:s gränsvärden. I så fall går det inte att sälja fisken utan att bryta mot gällande regler.

När det gäller Vänern har yrkesfiskarna där inte kunnat sälja sik sen 2011, eftersom halterna ligger över EU:s gränsvärden. Enligt Svenska insjöfiskarenas centralförbund har förbudet hittills lett till att tre fiskare i Vänern lagt ner sin verksamhet och fler riskerar att få gå samma väg. Och Liisi Johansson på länsstyrelsen berättar att myndigheten ofta får in reaktioner från näringen.

– Yrkesfiskarna är naturligtvis bekymrade för det här är ju en del av deras levebröd, säger hon.

Enligt Liisi Johansson kommer ett besked beträffande Vättern i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".