Kerstin Nettelblad och Michael af Gejerstam Ottow.
Kerstin Nettelblad och Michael af Gejerstam Ottow gästade Ewa Ohlsson i Brottsstycken. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg
BROTTSSTYCKEN

Hårt arbete för att minska våldet i nära relationer under julfirandet

Polisen: Vi ser en ökning av våld i nära relation
16 min

Jul, ledighet och umgänge - ja, det är så drömbilden ser ut. Men de finns en annan och mer dyster bild också. 
- Vi ser en ökning av våld i nära relation vid storhelger, säger polisen Daniel Lundgren.

I Brottsstycken diskuterades under eftermiddagen våld i nära relation. Att våldet ökar vid jul- och nyårsfirandet är ett faktum.  

- Då är man mycket tillsammans, och då är det alkohol med i bilder. Då blir det slitningar. Det här är ett tabubelagt ämne, men det finns i alla samhällsklasser, och det är en anledning till att få pratar om det, säger Daniel Lundgren tillförordnad kommissarie i Polismoråde Skaraborg.

Inom polisen jobbar man aktivt med det problemet, och det märks en ökning av antalet anmälningar när polisen kör kampanjer mot våldet.

- Vi vill att som blir utsatta anmäler våldet.

Utväg Skaraborg är en myndighetssamverkan där Skaraborgs alla 15 kommuner, sjukvården, polisen, kriminalvården och åklagarkammaren gemensamt hjälper människor utsatta för våld i nära relationer. 

- En tredjedel av alla som kommer till oss söker själv upp oss, berättar Michael af Gejerstam Ottow.

Utväg Skaraborg bidrar med hjälp på många sätt.

- Vi vet att det gör stor skillnad för personerna att få träffa andra i liknande situationer, därför har vi möjlighet att erbjuda grupper i vår verksamhet, säger Kerstin Nettelblad.

Hon säger också att det är särskilt viktigt att komma ihåg barnen i relationerna.

- Det är många barn som återkommande får vara med om upplevelser att föräldrar beter sig respektlöst mot varande eller den ena mot den andra, och vi måste bli bättre uppmärksamma de här barnen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".