Döende häst. Foto: Privat
1 av 4
Hästen kämpade för sitt liv Foto: Privat
Döende häst. Foto: Privat
2 av 4
Stoet dog i hagen Foto: Privat
Stoet dog i hagen Foto: Privat
3 av 4
Stoet dog i hagen Foto: Privat
Utmärglade hästen Foto: Privat
4 av 4
Utmärglade hästen Foto: Privat

Utmärglade hästen dog i deras armar

"Jag har aldrig sett en sån utmärglad häst - tillåt inte sånt här!"
1:55 min

Stoet kämpade för sitt liv samtidigt som det lilla fölet oroligt gick runt i hagen. Therese och hennes syster Emelie slog i fredags larm efter att de hittat en häst som låg i kramper i leran. När myndigheterna kom till platsen hade stoet redan dött i deras armar.

 – Jag har aldrig sett en sån utmärglad häst och han har inte djurförbud och hästarna är kvar! Jag förstår inte...

Det var en slump att Thérése råkade se hästen när hon passerade med bilen vid hagen i fredags morse. Hon stannade snabbt och rusade ut i hagen samtidigt som hon ringde sin syster Emelie som bor i närheten. Tillsammans larmade de polis, djurskyddsinspektör och veterinär samtidigt som de försökte hjälpa stoet som låg hjälplöst i leran och kämpade för sitt liv.

Samtidigt sprang stoets föl oroligt runt i hagen. Thérése och Emelie lade filtar över hästen och gav den massage och talade lugnande för att den skulle stressa ner.

– När fölet lugnade ner sig märkte man att hon också blev lugnare, då kändes det på nåt sätt att hon lämnade över till oss, att hon litade på oss, berättar Thérése.

– Det var många tankar i huvudet, vad hade hon varit med om innan hon blev så här dålig att hon inte orkade längre och självdör?

Thérése och Emelie kan inte hålla tillbaka tårarna när de berättar:

– Så satt vi här och höll huvudet på henne, sen var det slut..., säger Emelie.

– När vi ser att polisbilen börjar rulla in här så tar hästen sitt sista andetag. Det var fruktansvärt att se ett föl stå och försöka sparka liv i sin mamma.

Hästägarna, två bröder utanför Essunga som föder upp travhästar,  misstänks nu för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Efter inspektionen i fredags gjordes bedömningen att inte omhänderta de övriga hästarna. Djurägaren såg till att de fick mat och vatten och de flyttades till en annan hage.

P4 Skaraborg fortsätter granska det här fallet. Hästägarna har vid flera tillfällen anmälts för bristande djurhållning. Mer om detta senare idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".