Stoet dog i hagen Foto: Privat
1 av 3
Stoet dog i hagen Foto: Privat
Thérése och Emelie visar hagen där den utmärglade hästen dog Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
2 av 3
Thérése och Emelie visar hagen där den utmärglade hästen dog Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Från den här containern släpptes hästarna ut i lördags morse Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
3 av 3
Från den här containern släpptes hästarna ut i lördags morse Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Djurskyddsinspektör: Vi hade inget lagstöd att omhänderta hästarna

"Hästarna var okej, därmed inte sagt att de var bra men de var okej"
7:21 min

Systrarna  Thérése och Emelie slog larm om en vanvårdad häst utanför Essunga. Det utmärglade stoet dog i deras armar. Att myndigheterna ändå låtit djurägarna, två män i 50-års åldern, behålla ytterligare åtta hästar samt tre föl har väckt starka reaktioner.

Thérése och systern Emelie är fortfarande mycket skakade över det som hände i fredags.

-- Det var fruktansvärt att se ett föl som står och försöker sparka liv i sin mamma, säger Thérése.

 De känner väl till de två bröder som äger och föder upp hästarna. Männen, som är i 50-års åldern har vid flera tillfällen anmälts för bristande djurhållning och nu när det gått så långt att ett sto självdör i hagen så trodde Thérése och Emelie att det äntligen skulle bli ett slut och att myndigheterna skulle omhänderta fölet och de andra hästarna redan i fredags.

Men i lördags morse ser Thérése med egna ögon hur männen återkommer till platsen där det också står två stora containrar uppställda bredvid hagen.
– Helt plötsligt väller det ut hästar ur en container, då är det de hästarna som vi förutsatte var omhändertagna. Ja, vad säger man...

Även på lördagen larmade de ut polisen, men inte heller då sker något omhändertagande av hästarna som alltså troligen tillbringat natten inlåsta i en container.

Djurskyddsinspektören Katarina Von Hofsten var på plats i fredags, och tillsammans med polis och en kollega gjorde hon en ny inspektion hos hästägarna så sent som igår. Så här förklarar hon beslutet att inte omhänderta hästarna.
– Veterinären bedömde att de var okej, därmed inte sagt att det var bra, men det var okej. Djurägaren kom och gav dem mat så har vi väldigt svårt at göra ett omedelbart omhändertagande. Då har vi inget lagstöd utan han ska få möjlighet att rätta till det här.

Hur bedömde ni skicket på fölet som blev moderlöst?
--Det var inte i något bra skick, det var mycket under normalt hull men vi gjorde bedömningen att det var bättre för fölet att gå kvar med de andra stona för tillfället, säger von Hofsten.

Hästägarna har tillstånd att ha hästar på tre platser utanför Essunga, men deras djurhållning är ett återkommande ärende för Länsstyrelsen. Bara i år har myndigheten fått in flera anmälningar och varit ute på flera inspektioner, den sista alltså så sent som igår då åtta hästar samt tre föl kontrollerades.

Den hage där stoet dog var undermålig, där var bara lera och avföring och plast efter foderbalar. Sedan tidigare har hästägarna krav på att ordna en ligghall för hästarna, och stoet som dog i fredags skulle ägaren ha avlivat för nästan en månad sedan på grund av hästens dåliga skick, vilket alltså inte gjordes.

Vad fick ni för garantier från hästägaren att han skulle rätta till detta?
-- 
Ja, vad vi fick för garantier... Alla brister kontrolleras igen men det kan bero på arten hur lång tid man får på sig innan man gör en uppföljande kontroll, säger djurkyddsinspektören.

Nu är det djurägarnas ansvar att se till att fölet kontrolleras av veterinär, men under måndagen lyckades djurskyddsinspektören inte nå männen.

I fallet med det döda stoet pågår en polisutredning med misstanke om djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. När det gäller de övriga hästarna misstänks de två bröderna alltså inte för några brott och hästarna finns kvar i deras ägo.

Emelie och Thérése kommer inte tveka att göra nya anmälningar om de ser att någon av hästarna far illa.
– Det här är väl bara ett djur av flera tusen i hela Sverige som har det dåligt, men vi fanns där just då och jag hoppas att hon inte dog förgäves. Jag vill att någonting händer för det här får inte fortsätta, säger Thérése.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".