Det färdiga resultatet. Här hittar vi pepparkaks- och ädelostbollar och varmrökt lax med hjortronsås. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
1 av 2
Det färdiga resultatet. Här hittar vi bland annat pepparkaks- och ädelostbollar och varmrökt lax med hjortronsås. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Nicke Österberg fixar juligt tilltugg. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
2 av 2
Nicke Österberg fixar juligt tilltugg. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
FÖRMIDDAG I P4

"Nicke kock" fixar tilltugg till julmingel

Här är kocken Niclas Österbergs recept på smått och gott i väntan på tomten, eller kanske som tilltugg under julförberedelserna.

 Pepparkaks- & ädelostbollar

150 gram ädelost

100 gram Philadelphiaost

1 msk flytande honung

ca 10 stycken pepparkakor

Krossa pepparkakorna, gärna i mixer.

Blanda ädelost, philadelphia och honung.

Gör små söta bollar och rulla bollarna i pepparkakskrossen.

Ställ kallt innan de ska ätas!

Använd som tilltugg under julbuffén eller som ”snittar” när släkten minglar.

Varmrökt lax med hjortronsås    

200 gr varmrökt lax

2½ dl crème fraiche

200 g hjortronsylt

Salt

Vitpeppar 

Blanda crème fraiche och hjortronsylt. Smaka av med salt och vitpeppar.  

Låt stå svalt och dra ett par timmar innan servering.

Lägg upp laxen på matskedar och klicka över lite hjortronsås. Lägg skedarna på en serveringsbricka och låt minglarna ta sig en sked.

Fruktpaj i dubbeldeg med äppelvispad grädde

24 stycken

Ingredienser

100 gram mincemeat (fruktblandning)

25 gram torkade tranbär eller blåbär

Skal av två clementiner

(1 skvätt sherry eller konjak)

250 gr smördeg

1 pkt filodeg

50 gr smält smör

1 vispat ägg

50 gram flagad mandel

Mjöl

Florsocker

3 dl grädde

1 dl calvados (eller ”rå” äppeljuice)

Sätt ugnen på 200o C.

Blanda ihop fruktblandningen tillsammans med tranbär och fintrivet skal från två stycken clementiner och konjak (kan uteslutas).

Kavla ut smördegen på ett mjölat bord till en storlek om 20x40 cm ca ½ cm tunn. Bred ut ett tunt lager av fruktblandningen och lämna ca 1 cm vid kanterna. Rulla ihop smördegen som en rulltårta, lägg rullen på en mjölad yta och ställ i kyl för att vila.

Smöra två stycken muffinsformar (muffinsplåtar om 12 stycken formar) med smält smör. Lägg ett lager med filodegsark över muffinsformen (du kan behöva fler filodegsark beroende storlek på muffinsformen), och tryck försiktigt ner filodegen i muffinsformen och pensla filodegen med smält smör. Lägg på ett nytt lager filodeg, tryck ner och pensla återigen med smör.

Ta ut rullen och skär i 24 stycken bitar och tryck ner rullskivan med snittytan nedåt med en försiktig hand. Pensla med uppvispat ägg, strö över flagad mandel och skjutsa in i ugnen i ca 25 minuter tills pajen blir gyllenbrun.

Låt pajerna stå kvar att svalna av något och ta ur pajen ur formen och pudra över lite florsocker strax innan servering.

Pajerna går att frysa invirade i en bra plastförpackning. Värm dem ljumna innan servering.


Egentillverkad fruktblandning (Mince meat)

0,5 dl citronsaft
50 gr russin, kanderad ingefära och ananas (syltade apelsinskal, torkade äpplen etc. går också bra)
20 gr rent matfett (ister)
75 gr strösocker
0,25 krm kryddpeppar
0,25 krm muskotnöt
0,25 krm mald kanel
0,125 dl konjak


Pressa saften ur citronerna. Dela citronskalen och tag bort det vita, kärnor och fruktkött.
Lägg skalen i en kastrull med vatten och låt koka upp. Häll av vattnet, häll på nytt vatten och gör om proceduren en andra gång.
Kör därefter skalen i matberedare tillsammans med russin, de kanderade eller syltade frukterna och mandel.
Tillsätt matfett i matberedaren tillsammans med socker och citronsaft. Blanda väl.
Tillsätt kryddorna och slutligen konjaken. Fyll massan på glasburk och tillslut ordentligt. Fruktblandningen kan användas direkt men vinner på att stå till sig någon dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".