Claes-Göran Olsson överlevde tsunamin
Claes-Göran Olsson är tacksam att han och hela familjen överlevde. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Han överlevde tsunamin - minns allt i detalj

"Det kommer aldrig sjunka in riktigt"
5:28 min

Claes-Göran Olsson från Skövde stod på terrassen till sitt hotell i Phuket i Thailand och såg flodvågorna spola bort allt i sin väg. Minnesbilderna kommer aldrig att lämna honom.

För tio år sedan förändrades allt för hundratusentals människor världen över, när tsunamin svepte in över Sydostasien. En kvarts miljon människor dog, 543 var svenskar, flera var skaraborgare. Claes-Göran Olsson och hans familj klarade sig väl, men de kommer aldrig glömma vad som hände.

-- Det sitter en tagg i skallen någonstans. Det är ju rätt ofta jag tänker på detta och på vad som hände. Och vilken tur vi hade som kom därifrån hela, säger Claes-Göran Olsson. 

Tack vare att de var på sitt hotell, som låg på en höjd, klarade de sig undan de enorma krafterna som de tre vågorna kom med. Uppifrån terrassen såg de katastrofen nedanför.

–  Det såg ut som kriget. Båtar spolades upp flera hundra meter på land, byggnader pulveriserades, människor flöt. Jag såg folk som dog direkt, säger han.

Efter katastrofen har svenska myndigheter kritiserats för ett långsamt och trögt agerande. Claes-Göran Olsson stämmer in i kritiken.

– På flygplatsen i Phuket satt massa svenskar där som mist allting, de hade inga pass, inga pengar, ingenting. Då kunde man ge lite pengar och bidra. När jag kom till Bangkok stod svenska ambassaden där. Då blev jag förbannad, de ska ju direkt ta sig ner till Phuket och hjälpa folk på plats, säger han.

Nu har det gått tio år, men du minns fortfarande tydligt?

– Ja, jag minns det som det vore igår. Det sitter skallen och på näthinnan. Det försvinner aldrig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".