Katarina Ejeskär, Högskolan i Skövde
Katarina Ejeskär, Högskolan i Skövde. Foto: Mikael Hjerpe/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Forskare från Skövde får pengar från Barncancerfondens miljoner

Katarina Ejeskär: Nu kan jag komma igång med mitt projekt
12 min

Barncancerfonden anslår 73 miljoner till forskning om barncancer. En av de forskare som får del av pengarna är Katarina Ejeskär vid Högskolan i Skövde.

Katarina Ejeskär, får 400 000 kronor i två år anslag från Barncancerfonden.

- Det att jag kan sätta igång med mitt projekt. Jag har fått stöd från Högskolan i Skövde också. Det blir bra att komma igång nu, berättar Katarina Ejeskär.

Hon vill i sitt forskningsprojekt ta reda på mer om vad det är som gör vissa former av neuroblastom så aggressiva.

Ibland kan man ju vakna mitt i natten, men jag går inte till labbet då... Men det är klart att det är spännande när man ska få ett resultat, säger hon.

I dag överlever 80 procent av barnen som drabbas av cancer, och det är ett klart framsteg mot hur det var på 1970-talet då tre av fyra barn som insjuknade i cancer dog. Men det är fortfarande en bit ifrån Barncancerfondens vision om att utrota sjukdomen. Och det är omöjligt att säga när forskningen kan ha kommit så långt att gåtan om cancern är löst.

- Så småningom kan man säkert bota mycket cancer, men samtidigt är varje tumör är unik i varje människa. Därför är det inte säkert att samma grej funkar för var och en. Det är inte som att utrota en bakterie, säger Katarina Ejeskär.

Det är 82 forskare i Sverige som får dela på Barncancerfondens anslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".