En flicka sitter med händerna för ansiktet. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Flest tidspressade föräldrar i Sverige, nästan inga i Danmark. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Barn mår dåligt när föräldrar stressar

Första studien som undersökt sambandet
0:56 min

Barn till stressade föräldrar drabbas i högre utsträckning än andra barn av psykisk ohälsa. Det visar en studie från Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet. 

– Det är ungefär dubbelt så sannolikt att barn till tidspressade föräldrar mår dåligt om man jämför med barn till föräldrar som inte känner någon tidspress, säger forskaren Hrafnhildur Gunnarsdottir som gjort studien.

Studien bygger på enkätsvar från ungefär 7 800 föräldrar i hela Norden. Den visar att föräldrar att som har en vardag fylld av tidspress i större utsträckning än andra föräldrar har barn med psykisk ohälsa.

Flest tidspressade föräldrar fanns det, enligt studien, i Sverige.

– Ungefär 22 procent. I Danmark däremot verkar det knappt finnas tidspressade föräldrar och det har vi inte riktigt någon förklaring till, säger Hrafnhildur Gunnarsdottir.

Hon säger också att det här är den första studien som på det här sättet undersöker sambandet mellan tidspress och psykisk ohälsa hos barn, och att resultatet därför måste tolkas försiktigt.

– Den slutsats vi drar är att det finns en anledning att titta på föräldrars vardagslivssituation också utifrån barnhälsoperspektiv, säger Hrafnhildur Gunnarsdottir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".