Fastighetsägare Erik Karlsson och hyresgästen Tommy Olausson i huset i Mariestad Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Fastighetsägare Erik Karlsson och hyresgästen Tommy Olausson i det som ska bli Tommys nya lägenhet Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Hyresgäst ser fram emot en jul med värme i lägenheten

Hyresgästen Tommy: Nu har vi varmvatten och kan julbada!
2:57 min

Förra julen var en mardröm för de boende i huset på John Hedins väg i Mariestad. Hyresvärden PL Fastigheter lät husen i Mariestad och Tibro förfalla och de boende hotades. Nu har den nye fastighetsägaren EHCC börjat renovera husen och Tommy ska snart flytta en våning ner.

– Vi väntar ju på att den här lägenheten ska bli klar så att vi kan packa upp våra grejer, det ser vi fram emot, säger Tommy Olausson i Mariestad.

Efter två uppgivna år ser Tommy Olausson fram emot att snart få packa upp och flytta in i en nyrenoverad lägenhet på John Hedihns väg i Marierstad.

Han och många andra hyresgäster drog en lättnadens suck i somras när myndigheter gick in och tvångsförvaltade husen i Mariestad och Tibro som ägdes av det skandalomsusade PL fastigheter. Förutom att de låtit husen förfalla så uppträdde hyresvärden hotfullt och han dömdes även till tre månaders fängelse bland annat för misshandel av en hyresgäst i Tibro.

Tommy Olausson beskriver hur de hade det:
– Det var en fruktansvärd tid, för ett år sedan hade vi 14 grader inne och hyresvärden bad oss dra åt helvete istället för att sätta på värmen. Det har varit ett skräckscenario.

I somras fick Tommy och de andra en ny hyresvärd när familjeföretaget EHCC Fastigheter i Tibro tog över. Erik Karlsson på EHCC visar oss runt i den lägenhet som snart ska bli Tommys nya hem.

– Det är viktigt att vara tydlig med att det här kommer inte ske på en gång. Vi börjar med att dokumentera alla brister. De mest nödvändiga grejerna sker ju omgående men annars är det långsiktighet, säger fastighetsägare Erik Karlsson.

Fastigheterna i Tibro var i sämre skick än den i Mariestad, det handlar om fuktskador och dålig ventilation, och här i Mariestad ska nytt yttertak läggas till våren. Den största förändringen för hyresgästerna har ändå varit att de fått en hyresvärd som går att nå.
– Dessa människor som nu har fastigheterna är artiga, trevliga och lyssnar.

Sist men inte minst, Tommy och de andra i huset får en jul med varmvatten.
– Ja, nu kan vi julbada!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".