Ordföranden Johan Henriksson och Mariestad BoIS jobbar hårt för att behålla sina ungdomar. Foto: Jens Prytz, P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Ordföranden Johan Henriksson och Mariestad BoIS jobbar hårt för att behålla sina ungdomar. Foto: Jens Prytz, P4 Skaraborg Sveriges Radio.
ISHOCKEY

BoIS lyckas behålla ungdomarna

Johan Henriksson: Vi har satsat på utbildning för våra ledare
1:48 min

Västgötahockeyn tappar spelare i en takt som gör att återväxten i många klubbar är hotad. Mariestad BoIS har jobbat hårt för att vända trenden och har lyckats behålla sina ungdomar i klubben.

Vi har tidigare rapporterat om att ungdomshockeyn tappar många spelare och att mindre klubbar tvingas lägga ner eller slå ihop lag. Även de större ishockeyföreningarna i Skaraborg har märkt av den vikande trenden.

Både Skövde IK och Mariestad BoIS har visserligen lag i alla åldersklasser, men enligt BoIS ordförande Johan Henriksson så måste föreningen numera jobba mycket hårdare för att behålla sina ungdomar.

– Vi har jobbat väldigt strategiskt med att satsa på utbildning för våra ledare. För våra ledare är de som tar hand om alla ungdomar kommer till oss och vill spela och det känns som vi börjar komma i fas med det riktigt bra, säger Johan Henriksson.

Mariestad BoIS kämpar precis som övriga skaraborgska hockeyföreningar med att fylla sina ungdomslag och faktum är att klubben lyckas bra tack vare ett omfattande rekryteringsarbete.

Men Johan Henriksson ser med oro på hur hockeyn i Västergötland tappat 300 ungdomar de senaste fyra åren. Och även om Bois varit förskonade så menar Henriksson att även Mariestad drabbas då ungdomarna slutar i de mindre klubbarna.

– Det påverkar oss jättemycket på det sättet att vi kanske får mindre ungdomar som kan komma in i vår juniorverksamhet genom vårat hockeygymnasium. Det skapar även mindre konkurrens. Man kanske får färre lag att spela emot så det påverkar oss givetvis jättemycket.

För att inte hamna i samma situation som många andra klubbar så har BoIS sen en tid tillbaka jobbat aktivt för att locka till sig nya spelare då bland annat lagkaptenen Jonas Pontusson åkt runt i kommunens skolor.

– Under våren hade vi ett projekt ihop med SISU Idrottsutbildarna där Jonas Pontusson var ute i många skolor runt omkring i Mariestad och pratade idrott och Mariestad BoIS. Det har lett till en positiv bild ute på stan och bland ungdomar och föräldrar. Förmodligen kommer vi ha något liknande under våren, säger Johan Henriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".