En förskolegrupp på promenad, barnen bär reflexvästar. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Foto: Leif R Jansson / TT

Förskolepersonal måste ingripa direkt vid missförhållanden

Högsta domstolen har nu slagit fast att personal inom skola och förskola måste ingripa och anmäla om det finns minsta misstanke om att ett barn far illa. 

HD har prövat ett fall där en föreståndare på en förskola i Malmö väntade i över en vecka innan denne polisanmälde misstankar om sexuella övergrepp. Men det var för lång tid, enligt rätten som slår fast att personal ska ingripa omedelbart, annars riskerar man att dömas för tjänstefel, ett brott som kan ge högst två års fängelse.

Här i Skaraborg kunde vi avslöja i våras hur en liten flicka vid flera tillfällen berättade för sina dagisfröknar i Skara att pappan slog hennes syskon och mamman. Personalen gjorde anteckningar och talade med mamman om det - och de upplevde mamman som rädd. Men de gjorde aldrig någon polisanmälan. De fyra syskonen och mamman utsattes för misshandel i ytterligare tre år innan allt uppdagades.
Skara kommun valde att inte anmäla personalen för tjänstefel, det gjorde inte heller polis och åklagare trots att de i samband med misshandelsrättegången fick kännedom om att personal inte följt anmälningsplikten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".