Julia Strålman och Alexander Karlsson
1 av 2
Julia Strålman och Alexander Karlsson. Foto: Maja Falkeborn Willner
Vård- och omsorgsprogrammet
2 av 2
Vård- och omsorgsprogrammet. Foto: Maja Falkeborn Willner

Vård- och omsorgselever på praktik i Indien

"Sjukhusen kommer bli roligast"
1:19 min

För andra året i rad kommer Åk 3 eleverna på Västerhöjdsgymasiets Vård- och omsorgsprogram praktisera i Indien. Genom finansiering av Internationella programkontoret byter de i januari ut tre och en halv vecka av vintersverige mot Calcutta.

- Det var en väldigt skön känsla när vi fick reda på att vi fick pengarna. Vi visste inte riktigt om vi skulle få det eller inte, säger Julia Strålman som är en av eleverna som ska åka.

Först i slutet av november, en och en halv månad innan planerad avfärd kom beskedet att resan skulle bli finansierad. Det är eleverna med inriktning "globalt uppdrag" som kommer åka och på plats kommer de att praktisera på Mercy Hospital i Calcutta. De kommer även besöka skolor och vårdcentraler, både i de mer välbärgade delarna av staden och i slumområdena.

- Sjukhusen kommer bli roligast att se, men det kommer också bli intressant att se hur åldervården fungerar där. Vilka likheter och skillnader som finns, säger eleven Alexander Karlsson.

Agneta Bengtsson som är programledare på Vård- och omsorgprogrammet och säger att förra årets resa var väldigt lyckad. Flera elever fick mersmak av arbete utomlands.

- Fyra av den klassens elever är utomlands och jobbar idag. Så jag tror att det här är ett steg ut, säger Agneta Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".