Bosse Andersson
Bosse Andersson har gjort godkänt prov men kommer troligen stå utan körkort efter årsskiftet. Foto: Jonas Partheen

Många hinner inte få sitt nya motorsågskörkort före nyår

David Torung: Det ligger närmare 3000 i kö
1:25 min

Efter årsskiftet är det krav på körkort för att jobba med röj- eller motorsåg. Flera tusen personer har gjort provet. Men trots att de blivit godkända kommer långt ifrån alla att hinna få sitt körkort före årsskiftet.

– På kansliet tar vi emot anmälningar och ansökningar om körkort. Just nu är det ett väldigt tryck, det ligger nog närmare 3000 i kö, säger David Torung på Säker skog, som är en förening som utfärdar körkortet.

Föreningen Säker skog gör ett par hundra körkort varje dag. Trots det växer högen av ansökningar till det nya körkortet. 

Men så länge provet är godkänt spelar det ingen roll att man inte har hunnit få själva körkortet.

– I och med att de kommit in till oss är man godkänd, så vi kommer utfärda det så fort vi kan och skicka ut i januari, säger David Torung.

Förutom att det är kö för att få sitt körkort berättar de utbildare som P4 Skaraborg varit i kontakt med att även de har kö till kurserna.

Den nya regeln om att alla anställda som jobbar med röj- eller motorsåg måste ha såg-körkort har funnit i två år, men börjar gälla efter nyår. 

Men trots den långa tiden att ta körkortet är det under hösten som de flesta ansökningar kommit in.

– Sent ska syndaren vakna heter det. Det är alltid så att sista månaden innan det blir skarpt läge vaknar folk till, säger David Torung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".