Polisen
Skeptiska. Två av tre poliser i Västra Götaland anser inte att man lyssnat på och tagit tillvara deras kunskaper i samband med omorganisationen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Poliser skeptiska till omorganisation

Många poliser är kritiska mot polisens nya organisation, särskilt i Västra Götaland. Två av tre poliser här anser inte att man lyssnat tillräckligt mycket på dem när den nya organisationen planerats.

Från om med årsskiftet ska ju polisen arbeta på ett nytt sätt, men många av dom poliser som ska jobba i den nya organisationen är skeptiska.

Nu har Polisförbundet gjort en undersökning tillsammans med TNS Sifo och enligt den är det så många som 64 procent av poliserna i Västra Götaland som säger att deras kunskaper och erfarenheter bara tagits tillvara i låg utsträckning.

Det betyder också att fler poliser här i regionen är missnöjda än om man ser frågan på riksnivå.

När det gäller poliser som svarat att de faktiskt blivit lyssnade på i hög grad är siffran ännu lägre. I Västra Götaland är det mindre än en procent av de tillfrågade poliserna som säger att de blivit lyssnade på i stor utsträckning. 

– Jag är inte förvånad över siffrorna. Många är missnöjda med hastigheten - det har gått alldeles för fort, säger Erling Staxäng som är ordförande i Polisförbundet Västra Götaland till P4 Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".