Polisförbundets ordförande sitter vid en dator
-- Det är inte bra att det är så här men samtidigt förstår jag att det är så, för den här omorganisationen har gått fruktansvärt fort, säger Polisförbundets ordförande i Skaraborg, Yvonne Kärnheim Bengtsson. Foto: Mats Öfwerström/P4 Skaraborg

Två av tre poliser skeptiska till omorganisationen

"Det har gått fruktansvärt fort"
1:33 min

Det har gått för fort och ledningen har inte lyssnat tillräckligt. Så förklarar Polisförbundet i Skaraborg att så många medlemmar är kritiska till den nya organisationen.

Två av tre tillfrågade poliser i Västra Götaland tycker inte att deras kunskaper och erfarenheter tagits tillvara på i tillräckligt i stor utsträckning enligt en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Polisförbundet.

Och ordföranden i Skaraborg, Yvonne Kärnheim Bengtsson, är inte förvånad.

– Det är inte bra att det är så men samtidigt förstår jag att det är så, för att det har gått fruktansvärt fort och det har inte blivit som man sa från början, säger hon.

I Skaraborg har en arbetsgrupp bestående av både chefer och medarbetare lagt ner mycket tid på ett nytt förslag till organisation där man skulle dela in Skararborg i tre lokalpolisområden i stället för i två som det är i dag, då med Mariestad, Skövde och Lidköping som huvudorter. 

Det förslaget fick nej uppifrån.

– Då är vi kvar på dessa nio kommuner i östra Skaraborg och sex kommuner i västra och mig veterligen finns det inget annat lokalpolisområde i hela landet som har så mycket som nio kommuner, och då är vi kvar på det. Vi skulle komma närmare ut som lokalpoliser och närmare medborgaren och det blir ganska tuff uppgift för den som är chef i Skövde att rodda hem nio kommuner, säger Yvonne Kärnheim Bengtsson. 

Polisområde Östra Skaraborg är för stort helt enkelt?

– Det är för stort. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".