En jultomte delar ut julklappar till barn i hemmet på julafton. Foto: Jan Collsiöö /TT
När ska tomten släppas in i stugan? Foto: Jan Collsiöö /TT

Julafton kräver en dos psykologisk fingertoppskänsla

Ska vi öppna julklapparna innan eller efter Kalle Anka? Frågan kan utlösa ett praktgräl när nära och kära med olika personligheter träffas. Det handlar om "The Big Five", de personlighetsdrag som alla människor bär på.

De fem personlighetsdragen kallas extraversion/introversion (som beskriver hur utåtriktad en människa är), vänskaplighet, samvetsgrannhet, känslosamhet och öppenhet.

– Det är den du är, som vänner, släktingar och bekanta tycker om. Och hatar, säger Petri Kajonius som forskar inom personlighetspsykologi vid Göteborgs universitet.

Så här kan en krock mellan personlighetsdragen se ut, kring tretiden på julafton:
Svågern firar jul hos partnerns familj och släkt. Han säger: "Vadå?! Ska vi öppna julklapparna före Kalle Anka? Det är vansinnigt att öppna julklappar på dagen, det gör vi alltid på kvällen."

En annan i familjen protesterar: "Vi kan inte förändra traditionen, vi öppnar alltid våra julklappar före Kalle Anka."

Mamman har ett starkt känslosamhetsdrag, är stressad över den uppkomna situationen och blir ledsen. En fjärde julfirare är introvert, lämnar gruppen och gör något annat tills de extroverta har bråkat klart. En femte försöker medla och får den diplomatiska rollen.

Att försöka ändra någons personlighet går knappt under en livstid. Att då försöka göra det under julen är bara dumt, enligt Petri Kajonius.

För även om alla inte gillar personligheten som visar sig i julgranens sken, så måste den respekteras för att få en fridfull jul.

Hur blir det med julklappsutdelningen då?
– Jag skulle, om jag var i den situationen, försöka identifiera vilket personlighetsdrag som är viktigast, säger Petri Kajonius.

Om mamman blir så ledsen kommer kanske hennes personlighet att påverka julfirandet mest.
– Då måste vi samlas kring mammans personlighetsdrag och försöka att nå en kompromiss, säger Petri Kajonius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".