Julgransodlare Åke Settergren i Klämmesbo Foto: Maja Falkeborn Willner/P4 Skaraborg
Julgransodlare Åke Settergren i Klämmesbo Foto: Maja Falkeborn Willner/P4 Skaraborg

Mild vinter ger spretiga julgranar

Mild vinter ger sämre kvalité på julgranen enligt julgransodlare
0:50 min

Det kan bli svårare att hitta den perfekta julgranen i år. Den milda vintern har gjort att många granar växt till sig lite för mycket. Julgransodlare Åke Settergren tar oss med ut i skogen i Klämmesbo.

–  Där ser du hur toppen stuckit iväg. Det blir inte den kvalité man vill ha, säger Åke.

Granen vi tittar på är tjock, fin och tät längst ner, men sen är det som om toppen skjutit i höjden och den översta metern är gles med ett långt toppskott högst upp. Inte alls någon Kalle Anka gran direkt.

– Den får vi nog återvinna på något sätt, säger Åke Settergren.

Åke Settergren är pappa till Robetho Settergren som är ägare av den julgransodling vi står på i Klämmesbo i Tidaholm. Här precis som på många ställen har den milda vintern inneburit att många granar växt till sig lite för mycket. 
–  Det är för varmt helt enkelt, klimatet är inte vad det borde vara.

Men trots många flaggstångsgranar så är de flesta granarna härifrån ute till försäljning i fint skick. Men bakom det så ligger också en hel del jobb.
–  Vi måste sköta dem och klippa dem och snygga till dem, precis som man gör när man friserar någon, säger Åke och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".