Svenska försvarets största drönare, Örnen, i hangaren på Karlsborg. drönaren är cirka 3-4 meter i vingbredd
1 av 2
Svenska försvarets största drönare, Örnen, i hangaren i Karlsborg. Foto: Daniel Breece
Jakob Wahlskog sitter på pilotplats i containern som innehåller styrdatorerna. Foto: Daniel Breece
2 av 2
Jakob Wahlskog sitter på pilotplats i containern som innehåller styrdatorerna. Foto: Daniel Breece

Smart drönare ingår i svensk FN-insats

Örnen ska leverera underrättelser
1:40 min

Sverige kommer tillsammans med Holland att ansvara för underrättelseverksamheten vid FN-insatsen i Mali. Ett av verktygen svenskarna har med sig är drönare, eller UAV:er, obemannade luftfarkoster.

Som en del av FN:s fredbevarande insats Minusma kommer om några månader cirka 200 personer från det svenska försvaret vara på plats i Timbuktu i Mali.

Med sig har de samma drönare som var med i Afghanistan men i Mali kommer de få en kanske lite mer central roll.

– Svenska Mali-styrkans roll är att stödja Minusma att uppfylla Säkerhetsrådets mandat. Och det gör vi genom att leverera underrättelser, säger Jonas Svensson som är pressofficer vid förbandet.

Tillsammans med Holland ansvarar alltså Sverige för underrättelseverksamheten vid FN-insatsen. Ett av verktygen svenskarna har med sig är drönare, eller UAV:er, obemannade luftfarkoster.

– Vi kommer att ha med oss Örnen, det ett taktiskt UAV-system men nu kommer vi att använda den till underrättelser, säger Jakob Wahlskog, löjtnant vid K3 Karlsborg.

Planet som har ett vingspann på cirka fyra meter, drivs av en bensinmotor och flyger på mellan 700 och 3 000 meters höjd. Det är egentligen en del av ett system som innefattar avfyrningsramper och stora luftkonditionerade containrar varifrån planen styrs.

– Därifrån flyger man den med hjälp av en dator. Drönaren är smart i sig själv, men med hjälp av en mus kan vi ange värden om riktning eller trycka på en karta dit vi vill att den ska flyga.

Till skillnad från amerikanska beväpnade drönare som har skördat tusentals liv i Yemen, Pakistan och Somalia är Sveriges drönare än så länge inte utrustade med några vapen.

– Det är inte beväpnade, de är bara till för att vi ska kunna titta, säger Jakob Wahlskog.

Ett längre reportage om insatsen och om drönare som hot eller möjlighet hör du i Vetandets värld tio över 12.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".