Monica Green skriver flest motioner. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Green laddar för nyval trots nya förhandlingar

"Jag går gärna till nyval"
1:17 min

Hemliga förhandlingar mellan regeringen och Alliansen kan innebära att det inte blir något nyval i mars nästa år. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green är dock för egen del inställd på nyval.

– Jag går gärna vill nyval. Vi får se om det blir en uppgörelse innan dess, menar hon.

Det är SVT:s nyheter som känner till att det just nu pågår förhandlingar över blockgränserna, som kan göra att man förhindrar ett nyval i mars nästa år.

I potten ligger en uppgörelse om hur man ska klara att regera i minoritet i det nya politiska landskapet med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Poängen med en sådan uppgörelse är att båda blocken kan se sig som vinnare. Socialdemokraterna kan fortsätta att regera fram till nästa val. Vinsten för Alliansen ligger i att man i händelse av en valseger 2018 kommer att kunna dra nytta av samma överenskommelse.

Monica Green vill inte spekulera i hur det här förhandlingsspelet slutar. Men hon menar att den senaste tidens opinionssiffror, där till exempel Kristdemokraterna ligger under fyraprocentsstrecket, gör att Alliansen just nu är särskilt intresserad av att undvika nyval:

- Just nu är det vi som  tjänar på nyval, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".